W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. III kwartał - jakość handlowa dań oferowanych w formie kebabu

W III kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrole jakości handlowej dań oferowanych w formie kebabu. Kontroli poddano 10 punktów gastronomicznych z województwa warmińsko-mazurskiego. Dokonano w nich oceny jakości handlowej 10 partii dań oferowanych w formie kebabu.

W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową wszystkich ocenianych partii.

Parametry fizykochemiczne

Nieprawidłowości stwierdzono w 6 partiach dań oferowanych w formie kebabu, co stanowiło 60,0 % wszystkich partii poddanych badaniu parametrów fizykochemicznych.

Oznakowanie

Nieprawidłowości stwierdzono w każdej ze wszystkich skontrolowanych 10 partii dań oferowanych w formie kebabu (100 %).

Nieprawidłowości dotyczyły między innymi:

  • obecności w daniach niedeklarowanych surowców pochodzenia zwierzęcego:
    • mięsa oddzielonego mechanicznie tzw. MOM,
    • surowców drobiowych w produktach deklarowanych jako wołowe lub wołowo-baranie;
  • nie wykrycia w oferowanym daniu zadeklarowanych surowców pochodzenia zwierzęcego np. baraniny;
  • nazwy dań nie odzwierciedlały charakteru produktu pod względem zawartości surowców pochodzenia zwierzęcego np. brak informacji z jakiego gatunku zwierzęcia pozyskano mięso do przygotowania kebabu lub też podanie w nazwie dania innego surowca niż faktycznie został użyty do jego produkcji;
  • nie podania wykazu składników lub wykaz składników został umieszczony w miejscu, które nie było bezpośrednio dostępne dla konsumentów;
  • w wykazie nie wyszczególniono wszystkich składników użytych do produkcji dania, pominięto komponenty składników złożonych oraz występujących w nich substancji alergennych.

Warto wiedzieć, że …

W barach szybkiej obsługi typu „kebab” i podobnych jak: budki z hot-dogami, zapiekankami, pizzerie czy niektóre restauracje z szybką obsługą, podane muszą być m.in.:

  • nazwy oferowanych dań,
  • pełne wykazy składników dań z wyróżnionymi alergenami.

Informacje te muszą być dostępne bezpośrednio dla klientów, tj. bez pytania klienta o nie i bez pomocy obsługi.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.11.2025 15:27 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
19.11.2025 15:27 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}