2024r. III kwartał - jakość handlowa dań oferowanych w formie kebabu
W III kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrole jakości handlowej dań oferowanych w formie kebabu. Kontroli poddano 10 punktów gastronomicznych z województwa warmińsko-mazurskiego. Dokonano w nich oceny jakości handlowej 10 partii dań oferowanych w formie kebabu.
W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową wszystkich ocenianych partii.
Parametry fizykochemiczne
Nieprawidłowości stwierdzono w 6 partiach dań oferowanych w formie kebabu, co stanowiło 60,0 % wszystkich partii poddanych badaniu parametrów fizykochemicznych.
Oznakowanie
Nieprawidłowości stwierdzono w każdej ze wszystkich skontrolowanych 10 partii dań oferowanych w formie kebabu (100 %).
Nieprawidłowości dotyczyły między innymi:
- obecności w daniach niedeklarowanych surowców pochodzenia zwierzęcego:
- mięsa oddzielonego mechanicznie tzw. MOM,
- surowców drobiowych w produktach deklarowanych jako wołowe lub wołowo-baranie;
- nie wykrycia w oferowanym daniu zadeklarowanych surowców pochodzenia zwierzęcego np. baraniny;
- nazwy dań nie odzwierciedlały charakteru produktu pod względem zawartości surowców pochodzenia zwierzęcego np. brak informacji z jakiego gatunku zwierzęcia pozyskano mięso do przygotowania kebabu lub też podanie w nazwie dania innego surowca niż faktycznie został użyty do jego produkcji;
- nie podania wykazu składników lub wykaz składników został umieszczony w miejscu, które nie było bezpośrednio dostępne dla konsumentów;
- w wykazie nie wyszczególniono wszystkich składników użytych do produkcji dania, pominięto komponenty składników złożonych oraz występujących w nich substancji alergennych.
Warto wiedzieć, że …
W barach szybkiej obsługi typu „kebab” i podobnych jak: budki z hot-dogami, zapiekankami, pizzerie czy niektóre restauracje z szybką obsługą, podane muszą być m.in.:
- nazwy oferowanych dań,
- pełne wykazy składników dań z wyróżnionymi alergenami.
Informacje te muszą być dostępne bezpośrednio dla klientów, tj. bez pytania klienta o nie i bez pomocy obsługi.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.11.2025 15:27 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 19.11.2025 15:27 Andrzej Giżyński