2024r. III kwartał - jakość handlowa jaj
W III kw. 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę w zakresie jakości handlowej jaj. Kontrolą objęto 9 sklepów detalicznych zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko - mazurskiego.
Łącznie kontrolą objęto 29 partii jaj kurzych.
W wyniku prowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową 8 skontrolowanych partii.
Oceniane produkty nie spełniały wymagań jakości handlowej między innymi z uwagi na:
- nieumieszczenie na skorupce jaj oznaczenia kodu producenta, który wskazuje na ich pochodzenie między innymi w zakresie miejsca produkcji oraz sposobu chowu kur niosek,
- w miejscu sprzedaży nie umieszczono istotnych dla konsumenta informacji, tj.:
- klasy jakości,
- klasy wagowa,
- oznaczenie metody chowu kur niosek od których pozyskano jaja,
- objaśnienia znaczenia kodu producenta,
- data minimalnej trwałości.
Warto wiedzieć, że …
Na skorupce jaj oferowanych konsumentowi powinien zostać umieszczony kod producenta składający się z:
- numeru oznaczającego system chowu kur niosek:
- 0 – jaja z chowu ekologicznego,
- 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu,
- 2 – jaja z chowu ściółkowego,
- 3 – jaja z chowu w klatkach ulepszonych;
- kodu państwa, w którym znajduje się ferma (PL dla Polski);
- weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego wskazujący między innymi na lokalizację fermy.
Tylko jaja wyprodukowane przez producenta utrzymującego nie więcej niż 50 kur niosek sprzedawane bezpośrednio konsumentowi finalnemu w miejscu ich produkcji mogą nie zawierać oznaczenia kodu producenta na skorupce. W miejscu ich sprzedaży powinny się jednak znaleźć informacje dotyczące wprowadzającego do obrotu tj. nazwa i adres gospodarstwa, z którego jaja pochodzą lub imię, nazwisko i adres producenta jaj.
Jaja sprzedawane w większych ilościach bez kodu producenta na skorupce to jaja niewiadomego pochodzenia mogące stanowić produkty niebezpieczne.
Znakowanie jaj kod producenta na skorupce odbywa się w miejscu ich produkcji.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.11.2025 15:41 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 19.11.2025 15:41 Andrzej Giżyński