W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. III kwartał - jakość handlowa jaj

W III kw. 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę w zakresie jakości handlowej jaj. Kontrolą objęto 9 sklepów detalicznych zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko - mazurskiego.

Łącznie kontrolą objęto 29 partii jaj kurzych.

W wyniku prowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową 8 skontrolowanych partii.

Oceniane produkty nie spełniały wymagań jakości handlowej między innymi z uwagi na:

  • nieumieszczenie na skorupce jaj oznaczenia kodu producenta, który wskazuje na ich pochodzenie między innymi w zakresie miejsca produkcji oraz sposobu chowu kur niosek,
  • w miejscu sprzedaży nie umieszczono istotnych dla konsumenta informacji, tj.:
    • klasy jakości,
    • klasy wagowa,
    • oznaczenie metody chowu kur niosek od których pozyskano jaja,
    • objaśnienia znaczenia kodu producenta,
    • data minimalnej trwałości.

Warto wiedzieć, że …

Na skorupce jaj oferowanych konsumentowi powinien zostać umieszczony kod producenta składający się z:

  • numeru oznaczającego system chowu kur niosek:
    • 0 – jaja z chowu ekologicznego,
    • 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu,
    • 2 – jaja z chowu ściółkowego,
    • 3 – jaja z chowu w klatkach ulepszonych;
  • kodu państwa, w którym znajduje się ferma (PL dla Polski);
  • weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego wskazujący między innymi na lokalizację fermy.

Tylko jaja wyprodukowane przez producenta utrzymującego nie więcej niż 50 kur niosek sprzedawane bezpośrednio konsumentowi finalnemu w miejscu ich produkcji mogą nie zawierać oznaczenia kodu producenta na skorupce. W miejscu ich sprzedaży powinny się jednak znaleźć informacje dotyczące wprowadzającego do obrotu tj. nazwa i adres gospodarstwa, z którego jaja pochodzą lub imię, nazwisko i adres producenta jaj.

Jaja sprzedawane w większych ilościach bez kodu producenta na skorupce to jaja niewiadomego pochodzenia mogące stanowić produkty niebezpieczne.

Znakowanie jaj kod producenta na skorupce odbywa się w miejscu ich produkcji.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.11.2025 15:41 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
19.11.2025 15:41 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}