W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. III kwartał - jakość handlowa kozich i owczych przetworów mlecznych

W III kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej kozich i owczych przetworów mlecznych na etapie sprzedaży detalicznej. Kontrolą objęto 3 sklepy z województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej 5 partii w tym 4 partii zakresie parametrów fizykochemicznych.

W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową 2 skontrolowanych partii. Przeprowadzone badania laboratoryjne ocenianych partii nie wykazały nieprawidłowości.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły między innymi:

  • wprowadzania w błąd poprzez podawanie deklaracji „100 % mleko kozie”, sugerującej szczególne właściwości danego produktu, podczas gdy każdy przetwór mleczny zawiera-jący w nazwie określenie „kozi” powinien zawierać wyłącznie mleko kozie.

Warto wiedzieć, że …

Podstawową zasadą umieszczenia w oznakowaniu środków spożywczych informacji jest nie wprowadzanie konsumenta w błąd.

Informacja zawarta w oznakowaniu produktów spożywczych wprowadza konsumenta w błąd, jeśli istnieje potencjalna możliwość popełnienia przez konsumenta pomyłki polegającej na dokonaniu zakupu produktu nie spełniającego jego oczekiwań.

Konsumenta może zostać wprowadzony w błąd poprzez:

  • umieszczenie w oznakowaniu produktu informacji nieprawdziwych,
  • nie umieszczenie w oznakowaniu produktu istotnych dla konsumenta informacji np. w odniesieniu do składników wykorzystanych do produkcji,
  • umieszczenie w oznakowaniu produktów informacji wieloznacznych, niepełnych czy też oczywistych – informacji obiektywnie prawdziwych ale budzących wątpliwości konsumenta, np. akcentowanie cech lub właściwości produktu, które są obecne we wszystkich produktach tego rodzaju, mają charakter wrodzony, niezależny od producenta, wynikających z wymagań opisanych w przepisach prawa żywnościowego dla danej kategorii produktów.
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.11.2025 15:04 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
19.11.2025 15:04 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}