W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. III kwartał - jakość handlowa opakowanych przetworów mięsnych i mięsa

W III kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej opakowanych przetworów mięsnych i mięsa na etapie sprzedaży detalicznej. Kontrolą objęto 3 sklepy z województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej 4 partię mięsa i przetworów mięsnych w tym w zakresie parametrów fizykochemicznych zweryfikowano 4 partie.

W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową 1 skontrolowanej partii.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły między innymi:

  • wykrycia obecności niedeklarowanych surowców takich jak: mięsa oddzielonego mecha-nicznie tzw. MOM, pochodzenia drobiowego (z kurczaka);
  • nie podania informacji o specjalnych warunkach przechowywania po otwarciu opakowa-nia w oznakowaniu produktu zawierającym kilka porcji produktu.

Warto wiedzieć, że …

Jeżeli środki spożywcze wymagają szczególnych warunków przechowywania informacja ta powinna znaleźć się w ich oznakowaniu.

Szczególnych warunków przechowywania to takie, które gwarantują, że środek spożywczy przechowywany w takich warunkach zachowa swoje szczególne właściwości. Przykładowo może to dotyczyć temperatury przechowywania czy unikania ekspozycji na słońce i informacji typu „przechowywać w suchym i chłodnym miejscu”, „nie zamrażać”.

W odniesieniu do wielu produktów wskazane jest również podanie warunków przechowywa-nia po otwarciu opakowania oraz czasu.

Warunki lub/i czas przechowywania po otwarciu produktu powinny zostać określone w szczególności dla produktów, w których po otwarciu następują zmiany mikrobiologiczne oraz inne mające wpływ na ich jakość (np. autooksydacja tłuszczów pod wpływem tlenu), które mogą mieć negatywny wpływ na konsumenta. Produktami takimi mogą być na przykład: mięso i przetwory mięsne, ryby i przetwory rybne.

Warunki lub/i czas przechowywania po otwarciu produktu powinny zostać określone również w odniesieniu do produktów, które znajdują są w opakowaniu zawierającym więcej niż 1 porcie produktu.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.11.2025 15:30 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
19.11.2025 15:30 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}