W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. III kwartał - jakość handlowa pieczywa

W III kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej pieczywa na etapie produkcji. Kontrolą objęto łącznie 7 podmiotów produkcyjnych z województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej 13 partii pieczywa, w tym:

  • w zakresie właściwości mikrobiologicznych: 10 partii pieczywa, w oznakowaniu którego zawarto deklarację „na naturalnym zakwasie”,
  • w zakresie oceny organoleptycznej: 10 partii pieczywa,
  • w zakresie ilości rzeczywistej pieczywa paczkowanego: 6 partii pieczywa,
  • w zakresie oznakowania: 13 partii pieczywa.

W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową 10 partii pieczywa (76,92 % wszystkich skontrolowanych partii).

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły między innymi:

  • wykaz składników nie zawierał wszystkich składników wykorzystanych do produkcji, m.in. składników alergennych – mąki sojowej, skrobi pszennej, mąki żytniej oraz dodatków do żywności: regulatorów kwasowości, środka do przetwarzania mąki/ polepszacza, które wchodziły w skład składników złożonych;
  • nazwy składników w wykazie składników nie zostały wymienione we właściwej kolejności, tj. nie zostały wymienione w kolejności malejącej, rozpoczynając od tego, którego jest najwięcej, a kończąc na tym, którego jest najmniej;
  • podania dobrowolnej informacji „na naturalnym zakwasie”, podczas gdy pieczywo zostało wytworzone przy jednoczesnym dodaniu w procesie produkcyjnym naturalnego zakwasu oraz drożdży;
  • zastosowania w reklamie i prezentacji produktów konwencjonalnych informacji „EKO” sugerującej ekologiczną metodę produkcji.

Warto wiedzieć, że …

Komunikaty stosowane w oznakowaniu środków spożywczych przekazywane na zasadzie dobrowolności podlegają ogólnej zasadzie prawa żywnościowego, tj.:

  • nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd,
  • nie mogą być niejednoznaczne ani dezorientować konsumenta, oraz
  • muszą być, w stosownych przypadkach, oparte na odpowiednich danych naukowych.

Dobrowolne deklaracje dotyczące artykułów rolno-spożywczych nie mogą być prezentowane w ich oznakowaniu ze szkodą dla przestrzeni dostępnej do prezentacji obowiązkowych informacji na temat żywności.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.11.2025 15:22 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
19.11.2025 15:22 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}