2024r. III kwartał - jakość handlowa produktów oferowanych luzem
W III kw. 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej w zakresie produktów oferowanych luzem. Kontrolą objęto 4 sklepy zlokalizowane na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej 9 partii wyrobów garmażeryjnych nadziewanych, w tym w zakresie parametrów fizykochemicznych zweryfikowano 6 partii . Pod lupę wzięto np.: krokiety, kartacze, pierogi, uszka, gołąbki, itp.
W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową 1 skontrolowanej partii.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyła:
- w składzie farszu nie wykryto obecności zadeklarowanego przez producenta surowca pochodzenia drobiowego.
Warto wiedzieć, że …
Aby ułatwić konsumentom wybór produktu spełniającego oczekiwania producent środków spożywczych został zobowiązany do poinformowania konsumenta o wszystkich składnikach wykorzystanych do produkcji.
Wykaz składników powinien być poprzedzony nagłówkiem, który składa się z wyrazu „składniki” lub zawiera ten wyraz co umożliwi konsumentom znalezienie w oznakowaniu tej informacji.
Nazwy składników powinny zostać wymienione w kolejności, od tego którego jest najwięcej do tego którego jest najmniej w produkcie.
Nazwy składników mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji powinny zostać wyróżnione np. za pomocą czcionki, stylu lub koloru tła od pozostałych składników wymienionych w wykazie składników.
W przypadku produktów wprowadzanych do obrotu w opakowaniu wykaz składników powinien znaleźć się na opakowaniu środka spożywczego natomiast w przypadku produktów wprowadzanych do obrotu bez opakowania powinien znajdować się on miejscu bezpośrednio dostępnym dla konsumenta bez udziału osób trzecich.
Informacje znajdujące się w wykazie składników nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd np. poprzez umieszczenie w nim nazw składników, które nie zostały rzeczywiści wykorzystane do produkcji lub nieumieszczenie nazw składników które zostały użyte podczas produkcji.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.11.2025 15:32 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 19.11.2025 15:32 Andrzej Giżyński