2024r. III kwartał - jakość handlowa przetworów pomidorowych
W III kw. 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę w zakresie jakości handlowej przetworów pomidorowych. Kontrolą objęto 3 sklepy z województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej 6 partii przetworów pomidorowych.
W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową 1 skontrolowanej partii.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyła:
- umieszczenia w oznakowaniu produktu informacji o dacie minimalnej trwałości w sposób nieczytelny.
Warto wiedzieć, że …
Obowiązkowe informacje na temat żywności powinny zostać umieszczone w oznakowaniu produktu w widocznym miejscu w taki sposób, aby były dobrze widoczne, wyraźnie czytelne oraz, w stosownych przypadkach, nieusuwalne. Nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte, pomniejszone ani przerwane jakimikolwiek innymi nadrukami, ilustracjami czy innym materiałem.
Na „czytelność” informacji wpływa całościowy fizyczny jej wygląd dzięki któremu informacja jest wizualnie dostępna ogółowi społeczeństwa. Czytelność informacji znajdujących się w oznakowaniu produktu określają różne elementy, m.in. rozmiar czcionki, odstępy między literami, odstępy między wierszami, grubość linii pisma, barwa czcionki, rodzaj czcionki, stosunek szerokości liter do ich wysokości, powierzchnia materiału oraz kontrast między pismem a tłem.
Czytelność jest jednym z elementów wpływających na to informacje znajdujące się oznakowaniu produktu staną się pomocne konsumentowi podczas dokonywania świadomych wyborów dotyczących żywności i diety.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.11.2025 15:34 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 19.11.2025 15:34 Andrzej Giżyński