2024r. III kwartał - jakość handlowa ziół i przypraw
W III kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ziół i przypraw na etapie produkcji. Kontrolą objęto łącznie 3 zakłady produkcyjne z województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej 6 partii przypraw w tym produkty jednoskładnikowe oraz mieszanki przypraw.
W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową 4 skontrolowanych partii.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły między innymi:
- wykrycia w przyprawie jednoskładnikowej (oregano) obecności innej rośliny (cząbru) – nie potwierdzono tożsamości produktu,
- nie podania w wykazie składników nazw wszystkich składników, który rzeczywiście wchodzi w skład kontrolowanej przyprawy,
- nie podanie informacji o warunkach przechowywania przypraw.
Warto wiedzieć, że …
Na półkach sklepowych można spotkać dwa rodzaje cynamonu: cynamon cejloński nazywany tym prawdziwym otrzymywany z kory cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum verum) oraz chiński popularnie zwany cynamonem cassia otrzymywany z cynamonowca wonnego (Cinnamomum cassia).
Kilka wskazówek jak je odróżnić:
- kolor – Cynamon cejloński ma jasną barwę, żółtobrązową, natomiast cynamon kasja ma ciemny kolor, podbarwiony na rdzawo lub czerwono;
- wygląd – kora cynamonowca cassia jest gruba, twarda po wysuszeniu i lekko zwinięta. Kora cynamonowca cejlońskiego jest prawie papierowa, krucha, łatwa do zmiażdżenia lub sproszkowania, tworzy wiele cieniutkich zwinięć;
- smak przyprawy – cynamon kasja ma nieprzyjemny, piekący i cierpki smak, a cynamon cejloński ma delikatny, słodkawo-korzenny smak, lekko piekący, z możliwą lekko cytrusową nutą;
- zapach – cynamon cejloński ma zdecydowanie bardziej subtelny, przypadku cynamonu cassia zapach jest zdecydowanie bardziej wyrazisty.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.11.2025 15:17 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 19.11.2025 15:17 Andrzej Giżyński