W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. III kwartał - jakość handlowa ziół i przypraw

W III kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ziół i przypraw na etapie produkcji. Kontrolą objęto łącznie 3 zakłady produkcyjne z województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej 6 partii przypraw w tym produkty jednoskładnikowe oraz mieszanki przypraw.

W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową 4 skontrolowanych partii.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły między innymi:

  • wykrycia w przyprawie jednoskładnikowej (oregano) obecności innej rośliny (cząbru) – nie potwierdzono tożsamości produktu,
  • nie podania w wykazie składników nazw wszystkich składników, który rzeczywiście wchodzi w skład kontrolowanej przyprawy,
  • nie podanie informacji o warunkach przechowywania przypraw.

Warto wiedzieć, że …

Na półkach sklepowych można spotkać dwa rodzaje cynamonu: cynamon cejloński nazywany tym prawdziwym otrzymywany z kory cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum verum) oraz chiński popularnie zwany cynamonem cassia otrzymywany z cynamonowca wonnego (Cinnamomum cassia).

Kilka wskazówek jak je odróżnić:

  • kolor – Cynamon cejloński ma jasną barwę, żółtobrązową, natomiast cynamon kasja ma ciemny kolor, podbarwiony na rdzawo lub czerwono;
  • wygląd – kora cynamonowca cassia jest gruba, twarda po wysuszeniu i lekko zwinięta. Kora cynamonowca cejlońskiego jest prawie papierowa, krucha, łatwa do zmiażdżenia lub sproszkowania, tworzy wiele cieniutkich zwinięć;
  • smak przyprawy – cynamon kasja ma nieprzyjemny, piekący i cierpki smak, a cynamon cejloński ma delikatny, słodkawo-korzenny smak, lekko piekący, z możliwą lekko cytrusową nutą;
  • zapach – cynamon cejloński ma zdecydowanie bardziej subtelny, przypadku cynamonu cassia zapach jest zdecydowanie bardziej wyrazisty.
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.11.2025 15:17 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
19.11.2025 15:17 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}