2024r. IV kwartał - jakość handlowa mięsa drobiowego
W IV kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa drobiowego, w tym badania zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym oraz sprawdzenie warunków chowu i tuczu gęsi i jakości handlowej mięsa gęsiego w zakładach uboju gęsi, w zakresie zgodności z deklaracją producenta i wymaganiami rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008 .
Kontrolą objęto 4 producentów z województwa warmińsko-mazurskiego, gdzie dokonano oceny jakości handlowej 11 partii mięsa drobiowego, w tym do badań laboratoryjnych pobrano 3 partie elementów mięsa drobiowego z indyka.
Przeprowadzone kontrole nie wykazały nieprawidłowości.
Warto wiedzieć, że …
W oznakowaniu mięsa drobiowego możliwe jest umieszczanie deklaracji odnoszących się do sposobu żywienia zwierząt poprzez wskazanie udziału określonych składników paszowych z wykorzystaniem określenia „Żywienie z udziałem ... % ...” tylko gdy spełnione są następujące warunki:
- w przypadku zbóż stanowią one co najmniej 65 % masy składu paszy podawanej przez większą część okresu tuczu, przy czym pasza ta może zawierać nie więcej niż 15 % ubocznych produktów zbożowych. W przypadku gdy odniesienie do udziału składników paszowych dotyczy jednego konkretnego zboża, powinno ono stanowić co najmniej 35 % składu podawanej paszy, a w przypadku kukurydzy co najmniej 50 %;
- w przypadku roślin strączkowych lub liściastych stanowią one co najmniej 5 % składu paszy podawanej przez większą część okresu tuczu;
- w przypadku produktów mleczarskich stanowią one co najmniej 5 % masy składu paszy podawanej w fazie końcowej.
Termin „gęś owsiana” powinien być stosowany w przypadku, gdy gęsi podczas trzytygodniowego tuczu końcowego, otrzymują dziennie nie mniej niż 500 g owsa.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.11.2025 18:02 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 19.11.2025 18:02 Andrzej Giżyński