W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. IV kwartał - jakość handlowa mięsa drobiowego

W IV kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości  handlowej mięsa drobiowego, w tym  badania zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym oraz sprawdzenie warunków chowu i tuczu gęsi i  jakości handlowej mięsa gęsiego w zakładach uboju gęsi, w zakresie zgodności z deklaracją producenta i wymaganiami  rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008 .

Kontrolą objęto 4 producentów z województwa warmińsko-mazurskiego, gdzie dokonano oceny jakości handlowej 11 partii mięsa drobiowego, w tym do badań laboratoryjnych pobrano 3 partie elementów mięsa drobiowego z indyka.

Przeprowadzone kontrole nie wykazały nieprawidłowości.

 

Warto wiedzieć, że …

W oznakowaniu mięsa drobiowego możliwe jest umieszczanie deklaracji odnoszących się do sposobu żywienia zwierząt poprzez wskazanie udziału określonych składników paszowych z wykorzystaniem określenia „Żywienie z udziałem ... % ...” tylko gdy spełnione są następujące warunki:

  • w przypadku zbóż stanowią one co najmniej 65 % masy składu paszy podawanej przez większą część okresu tuczu, przy czym pasza ta może zawierać nie więcej niż 15 % ubocznych produktów zbożowych. W przypadku gdy odniesienie do udziału składników paszowych dotyczy jednego konkretnego zboża, powinno ono stanowić co najmniej 35 % składu podawanej paszy, a w przypadku kukurydzy co najmniej 50 %;
  • w przypadku roślin strączkowych lub liściastych stanowią one co najmniej 5 % składu paszy podawanej przez większą część okresu tuczu;
  • w przypadku produktów mleczarskich stanowią one co najmniej 5 % masy składu paszy podawanej w fazie końcowej.

Termin „gęś owsiana” powinien być stosowany w przypadku, gdy gęsi podczas trzytygodniowego tuczu końcowego, otrzymują dziennie nie mniej niż 500 g owsa.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.11.2025 18:02 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
19.11.2025 18:02 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}