W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. IV kwartał - jakość handlowa produktów oferowanych luzem

W IV kw. 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej w zakresie produktów oferowanych luzem. Kontrolą objęto 10 sklepów zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej 20 partii wyrobów ryb głęboko mrożonych, w tym w zakresie parametrów fizykochemicznych zweryfikowano 16 partii.

W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową 13 skontrolowanych partii.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyła:

  • stwierdzenia zawyżonej zawartość glazury w stosunku do deklaracji znajdującej się w oznakowaniu produktu;
  • nazwa produktu nie zawiera informacji o warunkach fizycznych środka spożywczego lub szczególnego przetwarzania, jakiemu został on poddany np. glazurowane, głęboko mrożone, która umożliwiłaby konsumentowi poznanie rzeczywistego charakteru produktu;
  • wprowadzenia do obrotu Limandy żółtopłetwej Limanda aspera pod nazwą sola (Sola zwyczajna Solea vulgaris);
  • niepodania w miejscu sprzedaży:
    • handlowego oznaczenia gatunku i jego nazwy systematycznej,
    • metody produkcji,
    • obszaru, na którym produkt został złowiony lub wyhodowany oraz kategorii narzędzia połowowego użytego do połowów,
    • daty minimalnej trwałości,
    • nazwy albo imienia i nazwiska producenta,
    • wykazu składników;
  • informację dotyczącą ilościowej zawartości glazury;
  • podania nieprawdziwej informacji dotyczącej ilościowej zawartości glazury, np.:
    • dla produktu o zawartości glazury 35% podano „zawartości glazury 25%”,
    • umieszczono informację „bez glazury” w odniesieniu do produktu zawierającego 5% glazury.

Warto wiedzieć, że …

W przypadku takich produktów jak: ryby żywe, ryby świeże lub schłodzone, zamrożone, filety rybne i pozostałe mięso rybie, ryby suszone, solone lub w solance, ryby wędzone, mąki, mączki i granulki rybne, skorupiaki i mięczaki, wodorosty morskie i algi w oznakowaniu powinny znaleźć się miedzy innymi następujące informacje:

  • Nazwa handlowa i naukowa. Nazwy te muszą znajdować się na oficjalnej liście sporządzonej i opublikowanej przez każdy kraj UE. Wskazanie tylko „Dorsz” jest niewystarczające. W wykazie oznaczeń handlowych zaakceptowanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej znajduje się 6 gatunków dorsza:
    • Czarniak (dorsz czarny) (Pollachius virens)
    • Dorsz atlantycki (Gadus morhua)
    • Dorsz bałtycki (wschodniobałtycki) (Gadus morhua callarias)
    • Dorsz grenlandzki (ogak) (Gadus ogac)
    • Dorsz pacyficzny (Gadus macrocephalus)
    • Dorszyk polarny (Boreogadus saida)
  • Metoda produkcji z wykorzystaniem następujących oznaczeń w szczególności: "Złowiono ..."; lub "Złowiono w wodach słodkich ..."; lub "Wyhodowano ...".
  • Obszar połowu / kraj, rodzaj wód / kraj produkcji.
  • Obszarem połowu ryb złowionych w morzu jest obszar FAO, podstrefa, gdzie zostały złowione ryby. Dodatkowo dla ryb złowionych w Atlantyku północno-wschodnim i Morzu Śródziemnymi, Morzu Czarnym należy również wskazać nazwę podobszaru lub strefy, wraz z nazwą, która jest łatwo zrozumiała dla konsumenta. Informacja o tym gdzie ryba została złowiona może by umieszczona w oznakowaniu w formie mapy lub piktogram. To zastępuje nazwę obszaru.
  • Ryby złowione w wodach słodkich musza zawierać nazwę wody (rzeki, jeziora, itp) oraz nazwę kraj, w którym produkt został złowiony.
  • Ryby hodowlane (akwakultury) muszą zawierać kraj produkcji.
  • Kategorie narzędzi używanych do połowu ryb: "niewody", "włoki", "sieci skrzelowe i podobnych sieci", "siatki otaczające i podnośniki sieci", "haki i linie", "drag" i "garnki i pułapki".
  • O tym, że produkt został rozmrożony. Informacja ta powinna towarzyszyć nazwie handlowej.
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.11.2025 18:25 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
19.11.2025 18:25 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}