2024r. IV kwartał - jakość handlowa produktów oferowanych luzem
W IV kw. 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadziła kontrolę jakości handlowej w zakresie produktów oferowanych luzem. Kontrolą objęto 10 sklepów zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, w których dokonano oceny jakości handlowej 20 partii wyrobów ryb głęboko mrożonych, w tym w zakresie parametrów fizykochemicznych zweryfikowano 16 partii.
W wyniku przeprowadzonych kontroli zakwestionowano jakość handlową 13 skontrolowanych partii.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyła:
- stwierdzenia zawyżonej zawartość glazury w stosunku do deklaracji znajdującej się w oznakowaniu produktu;
- nazwa produktu nie zawiera informacji o warunkach fizycznych środka spożywczego lub szczególnego przetwarzania, jakiemu został on poddany np. glazurowane, głęboko mrożone, która umożliwiłaby konsumentowi poznanie rzeczywistego charakteru produktu;
- wprowadzenia do obrotu Limandy żółtopłetwej Limanda aspera pod nazwą sola (Sola zwyczajna Solea vulgaris);
- niepodania w miejscu sprzedaży:
- handlowego oznaczenia gatunku i jego nazwy systematycznej,
- metody produkcji,
- obszaru, na którym produkt został złowiony lub wyhodowany oraz kategorii narzędzia połowowego użytego do połowów,
- daty minimalnej trwałości,
- nazwy albo imienia i nazwiska producenta,
- wykazu składników;
- informację dotyczącą ilościowej zawartości glazury;
- podania nieprawdziwej informacji dotyczącej ilościowej zawartości glazury, np.:
- dla produktu o zawartości glazury 35% podano „zawartości glazury 25%”,
- umieszczono informację „bez glazury” w odniesieniu do produktu zawierającego 5% glazury.
Warto wiedzieć, że …
W przypadku takich produktów jak: ryby żywe, ryby świeże lub schłodzone, zamrożone, filety rybne i pozostałe mięso rybie, ryby suszone, solone lub w solance, ryby wędzone, mąki, mączki i granulki rybne, skorupiaki i mięczaki, wodorosty morskie i algi w oznakowaniu powinny znaleźć się miedzy innymi następujące informacje:
- Nazwa handlowa i naukowa. Nazwy te muszą znajdować się na oficjalnej liście sporządzonej i opublikowanej przez każdy kraj UE. Wskazanie tylko „Dorsz” jest niewystarczające. W wykazie oznaczeń handlowych zaakceptowanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej znajduje się 6 gatunków dorsza:
- Czarniak (dorsz czarny) (Pollachius virens)
- Dorsz atlantycki (Gadus morhua)
- Dorsz bałtycki (wschodniobałtycki) (Gadus morhua callarias)
- Dorsz grenlandzki (ogak) (Gadus ogac)
- Dorsz pacyficzny (Gadus macrocephalus)
- Dorszyk polarny (Boreogadus saida)
- Metoda produkcji z wykorzystaniem następujących oznaczeń w szczególności: "Złowiono ..."; lub "Złowiono w wodach słodkich ..."; lub "Wyhodowano ...".
- Obszar połowu / kraj, rodzaj wód / kraj produkcji.
- Obszarem połowu ryb złowionych w morzu jest obszar FAO, podstrefa, gdzie zostały złowione ryby. Dodatkowo dla ryb złowionych w Atlantyku północno-wschodnim i Morzu Śródziemnymi, Morzu Czarnym należy również wskazać nazwę podobszaru lub strefy, wraz z nazwą, która jest łatwo zrozumiała dla konsumenta. Informacja o tym gdzie ryba została złowiona może by umieszczona w oznakowaniu w formie mapy lub piktogram. To zastępuje nazwę obszaru.
- Ryby złowione w wodach słodkich musza zawierać nazwę wody (rzeki, jeziora, itp) oraz nazwę kraj, w którym produkt został złowiony.
- Ryby hodowlane (akwakultury) muszą zawierać kraj produkcji.
- Kategorie narzędzi używanych do połowu ryb: "niewody", "włoki", "sieci skrzelowe i podobnych sieci", "siatki otaczające i podnośniki sieci", "haki i linie", "drag" i "garnki i pułapki".
- O tym, że produkt został rozmrożony. Informacja ta powinna towarzyszyć nazwie handlowej.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.11.2025 18:25 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 19.11.2025 18:25 Andrzej Giżyński