W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. IV kwartał - jakość handlowa przetworów owocowych, warzywnych i grzybowych

W IV kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole jakości handlowej przetworów owocowych, warzywnych i grzybowych. Objęto nią 5 placówek sprzedaży detalicznej zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, w których poddano kontroli 10 partii mrożonych przetworów warzywnych, w tym 8 partii oceniano pod względem paramentów fizykochemicznych.

Parametry fizykochemiczne

Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie cech fizykochemicznych.

Oznakowanie

Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie oznakowania.

Warto wiedzieć, że …

Warunki przechowywania mrożonek są bardzo ważne, aby zachować ich jakość i bezpieczeństwo żywności. Mrożonki powinny być przechowywane w temperaturze -18°C lub niższej. W tej temperaturze procesy psucia się żywności są spowolnione, a jakość produktów jest utrzymywana przez długi czas. W oznakowaniu opakowanych środków spożywczych głęboko mrożonych przeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta podaje się informacje:

  • „produkt głęboko mrożony”;
  • określające okres przechowywania przez konsumenta wraz z temperaturą przechowywania lub wymaganym rodzajem wyposażenia do przechowywania;
  • „nie zamrażać powtórnie” albo podobne określenie (…);
  • „dodatkowo do daty minimalnej trwałości musi być dodany czas, w jakim głęboko mrożone środki spożywcze mogą być przechowywane przez nabywcę oraz musi być wyszczególniona temperatura przechowywania lub rodzaj urządzeń przechowujących”.

W odniesieniu do produktów głęboko mrożonych producent winien określić okres przechowywania przez konsumenta wraz z temperaturą przechowywania a w przypadku niepodawania temperatury przechowywania - urządzeń przeznaczonych do ich przechowywania. Informacje te mają wskazać konsumentowi jak długo i w jakich warunkach powinien być przechowywany produkt w zależności od tego jakim urządzeniem chłodniczym dysponuje.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.11.2025 18:06 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
19.11.2025 18:06 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}