W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

2024r. IV kwartał - jakość handlowa soków i nektarów

W IV kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole jakości handlowej soków i nektarów. Objęto nią 8 podmiotów w tym: 2 producentów i 5 podmiotów detalicznych zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Łącznie kontrolą objęto 11 partii soków i nektarów.

Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne przebadano w 6 próbkach soków owocowych. Nieprawidłowości nie stwierdzono.

Oznakowanie

Kontrolą znakowania objęto łącznie  11 partii soków i nektarów. Nieprawidłowości w zakresie oznakowania stwierdzono w 3 partiach (27 % partii skontrolowanych.

Nieprawidłowości dotyczyły:

  • Przypisania produktowi właściwości ekologicznych, których nie posiadał.
  • Zastosowanie w oznakowaniu zapisu „Produkt nie zawiera GMO” , podczas gdy produkt nie spełniał warunków oznakowania jako wolne od GMO.
  • Podanie w oznakowaniu nieprawidłowych zapisów dotyczących żywności odpowiedniej dla wegetarian i wegan.
  • Sugerowanie w oznakowaniu, że produkt ma szczególne właściwości, gdy w rzeczywistości wszystkie podobne środki spożywcze mają takie właściwości.
  • Brak podania pełnej i prawidłowej nazwy podmiotu działającego na rynku spożywczym.
  • Nieprawidłowe określenie poprzedzające datę minimalnej trwałości.
  • Podanie niewłaściwego nagłówka poprzedzającego wykaz składników soku.
  • Podanie niewłaściwego wyrażenia poprzedzającego informację o ilości nominalnej towaru paczkowanego.
  • Zastosowano w oznakowaniu ilości nominalnej towaru paczkowanego niewłaściwej wysokości cyfr i liter.
  • Podanie obowiązkowych danych szczegółowych wymaganych przepisami z użyciem znaków o niewłaściwej wysokości.
  • Podanie różnych informacji dotyczących przechowywania produktu w oznakowaniu oraz w reklamie internetowej.
  • W oznakowaniu produktu na etykiecie nie podano obowiązkowych informacji w języku polskim.
  • Zastosowanie przy nazwie produktu niewłaściwej informacji dotyczącej zawartości substancji słodzących.
  • Zastosowanie nieprawidłowej nazwy produktu.

Warto wiedzieć, że …

Soki to produkty otrzymywane z jednego lub kilku gatunków dojrzałych i zdrowych warzyw lub owoców. Skład soków jest zbliżony do składu świeżych warzyw i owoców, z których zostały wytworzone. Zgodnie z obowiązującym prawem do soków owocowych zabronione jest dodawanie cukru, substancji słodzących, barwników, konserwantów. Musi zawierać minimum 85 % owoców.

Nektary to produkty wytworzone z rozcieńczonego wodą soku, z dodatkiem lub bez dodatku cukru lub miodu. Minimalna zawartość soku w nektarze jest ściśle określona przepisami i zależy od owoców, z których otrzymany jest produkt końcowy. Nektar powinien zawierać od 25 % do 50 % soku lub przecieru owocowego, reszta to woda, cukier, czasami miód lub kwas cytrynowy. Nektar nie może zawierać sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.

Napoje owocowe to kategoria napojów, które mogą zawierać sok owocowy lub jego koncentrat, ale w przeciwieństwie do soków i nektarów, zawierają zazwyczaj mniejszy udział składników pochodzących od owoców. Zawartość owoców w napojach może wynosić od kilku do kilkunastu procent. W przypadku napojów o smaku owocowym może nie być ich wcale. W tego typu produktach walory smakowe i zapachowe pochodzą od użytych aromatów.

Napoje na bazie owoców mogą być wzbogacone o dodatkowe składniki, takie jak woda, cukier, aromaty, barwniki, konserwanty i inne substancje. W porównaniu do soków i nektarów, napoje owocowe nie podlegają tak restrykcyjnym regulacjom prawnym dotyczącym zawartości składników owocowych i dodatków.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.11.2025 17:58 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
19.11.2025 17:58 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}