2024r. IV kwartał - jakość handlowa soków i nektarów
W IV kwartale 2024 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole jakości handlowej soków i nektarów. Objęto nią 8 podmiotów w tym: 2 producentów i 5 podmiotów detalicznych zlokalizowanych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Łącznie kontrolą objęto 11 partii soków i nektarów.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne przebadano w 6 próbkach soków owocowych. Nieprawidłowości nie stwierdzono.
Oznakowanie
Kontrolą znakowania objęto łącznie 11 partii soków i nektarów. Nieprawidłowości w zakresie oznakowania stwierdzono w 3 partiach (27 % partii skontrolowanych.
Nieprawidłowości dotyczyły:
- Przypisania produktowi właściwości ekologicznych, których nie posiadał.
- Zastosowanie w oznakowaniu zapisu „Produkt nie zawiera GMO” , podczas gdy produkt nie spełniał warunków oznakowania jako wolne od GMO.
- Podanie w oznakowaniu nieprawidłowych zapisów dotyczących żywności odpowiedniej dla wegetarian i wegan.
- Sugerowanie w oznakowaniu, że produkt ma szczególne właściwości, gdy w rzeczywistości wszystkie podobne środki spożywcze mają takie właściwości.
- Brak podania pełnej i prawidłowej nazwy podmiotu działającego na rynku spożywczym.
- Nieprawidłowe określenie poprzedzające datę minimalnej trwałości.
- Podanie niewłaściwego nagłówka poprzedzającego wykaz składników soku.
- Podanie niewłaściwego wyrażenia poprzedzającego informację o ilości nominalnej towaru paczkowanego.
- Zastosowano w oznakowaniu ilości nominalnej towaru paczkowanego niewłaściwej wysokości cyfr i liter.
- Podanie obowiązkowych danych szczegółowych wymaganych przepisami z użyciem znaków o niewłaściwej wysokości.
- Podanie różnych informacji dotyczących przechowywania produktu w oznakowaniu oraz w reklamie internetowej.
- W oznakowaniu produktu na etykiecie nie podano obowiązkowych informacji w języku polskim.
- Zastosowanie przy nazwie produktu niewłaściwej informacji dotyczącej zawartości substancji słodzących.
- Zastosowanie nieprawidłowej nazwy produktu.
Warto wiedzieć, że …
Soki to produkty otrzymywane z jednego lub kilku gatunków dojrzałych i zdrowych warzyw lub owoców. Skład soków jest zbliżony do składu świeżych warzyw i owoców, z których zostały wytworzone. Zgodnie z obowiązującym prawem do soków owocowych zabronione jest dodawanie cukru, substancji słodzących, barwników, konserwantów. Musi zawierać minimum 85 % owoców.
Nektary to produkty wytworzone z rozcieńczonego wodą soku, z dodatkiem lub bez dodatku cukru lub miodu. Minimalna zawartość soku w nektarze jest ściśle określona przepisami i zależy od owoców, z których otrzymany jest produkt końcowy. Nektar powinien zawierać od 25 % do 50 % soku lub przecieru owocowego, reszta to woda, cukier, czasami miód lub kwas cytrynowy. Nektar nie może zawierać sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.
Napoje owocowe to kategoria napojów, które mogą zawierać sok owocowy lub jego koncentrat, ale w przeciwieństwie do soków i nektarów, zawierają zazwyczaj mniejszy udział składników pochodzących od owoców. Zawartość owoców w napojach może wynosić od kilku do kilkunastu procent. W przypadku napojów o smaku owocowym może nie być ich wcale. W tego typu produktach walory smakowe i zapachowe pochodzą od użytych aromatów.
Napoje na bazie owoców mogą być wzbogacone o dodatkowe składniki, takie jak woda, cukier, aromaty, barwniki, konserwanty i inne substancje. W porównaniu do soków i nektarów, napoje owocowe nie podlegają tak restrykcyjnym regulacjom prawnym dotyczącym zawartości składników owocowych i dodatków.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.11.2025 17:58 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 19.11.2025 17:58 Andrzej Giżyński