Konferencja naukowa „Jakość i bezpieczeństwo żywności lokalnej”
06.10.2025
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie wziął czynny udział w konferencji naukowej pn. „Jakość i bezpieczeństwo żywności lokalnej”, która odbyła się 3 października 2025 r. w pięknej scenerii nidzickiego zamku.
Głównym celem wydarzenia była edukacja społeczeństwa w zakresie świadomej konsumpcji i wyboru żywności pochodzenia lokalnego. Inspektorat aktywnie włączył się w program konferencji poprzez przeprowadzenie praktycznych warsztatów przez naszych inspektorów: Joannę Wiercioch i Joannę Materna. Warsztaty pn. „Etykieta żywności źródłem mądrości” miały na celu wyposażenie uczestników w praktyczne umiejętności niezbędne do: rozszyfrowania etykiet produktów spożywczych, odróżniania rzetelnej informacji od chwytów marketingowych, podejmowania świadomych decyzji zakupowych, co bezpośrednio przekłada się na jakość i bezpieczeństwo spożywanej żywności.
Konferencja zgromadziła łącznie ponad 300 osób – w tym liczne grupy uczniów nidzickich szkół oraz seniorów. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać interesujących wykładów prowadzonych przez wybitnych ekspertów z wiodących ośrodków naukowych w kraju.
Uczestnictwo Inspekcji w tak ważnym wydarzeniu potwierdza, jak kluczową rolę w realizacji zadań ustawowych WIJHARS odgrywa edukacja, wspierająca zarówno najmłodszych, jak i seniorów w podejmowaniu najlepszych decyzji żywieniowych.
Dziękujemy organizatorom za zaproszenie i możliwość podzielenia się wiedzą. Dbanie o jakość i bezpieczeństwo żywności lokalnej to wspólna misja WIJHARS, środowiska naukowego oraz konsumentów!
Zdjęcia (3)
- Ostatnia modyfikacja:
- 06.10.2025 19:05 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 06.10.2025 19:05 Andrzej Giżyński