W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Konferencja pt. „Innowacje w hodowli pszczół technologie zdrowia rodzin pszczelich”

21.03.2025

Jakość handlowa miodu - co każdy pszczelarz wiedzieć powinien

W dniu 21 marca 2025 r. odbyła się konferencja zorganizowana przez Warmińsko – Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie pt. „Innowacje w hodowli pszczół technologie zdrowia rodzin pszczelich”. Konferencja zgromadziła ok. 120 pszczelarzy z województwa warmińsko – mazurskiego.

Jakość handlowa miodu to bardzo istotna kwestia dla każdego pszczelarza, dlatego do udziału w konferencji zostali zaproszeni również przedstawiciele Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych. Jednym z prelegentów konferencji była Pani Małgorzata Staniszewska – Główny Specjalista w Wydziale Kontroli, która wygłosiła prelekcję pt. „Jakość handlowa miodu – co każdy pszczelarz wiedzieć powinien”.

Prezentacja obejmowała szeroki zakres zagadnień dotyczących jakości handlowej. Omówiono obowiązujące regulacje prawne dotyczące miodu, zwracając szczególną uwagę słuchaczy na wymogi prawne dotyczące znakowania, w tym istotną rolę etykiety jako źródła informacji o produkcie. Przedstawiono obowiązujące aspekty znakowania, zachęcając pszczelarzy do umieszczania w oznakowaniu informacji dodatkowych, zgodnych z przepisami prawa, mających wyróżnić ich produkt spośród szerokiej oferty asortymentowej.

Serdecznie dziękujemy Warmińsko – Mazurskiemu Ośrodkowi Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie za zaproszenie do udziału w konferencji oraz możliwość podzielenia się wiedzą i doświadczeniem.

Zdjęcia (5)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
26.03.2025 17:26 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
26.03.2025 17:26 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}