W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Konferencja „Tradycja, technologia - współczesna żywność” - 16.09.2025 r.

23.07.2025

Tradycja, technologia – współczesna żywność

Wojewoda Warmińsko-Mazurski Radosław Król wraz z Warmińsko-Mazurskim Wojewódzkim Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Ryszardem Piórkowskim oraz Dziekanem Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie dr hab. inż. Justyną Żulewską, prof. UWM serdecznie zapraszają na konferencję pn. „Tradycja, technologia – współczesna żywność”, która odbędzie się 16 września 2025 roku w siedzibie Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Wojewódzkiego Al. J. Piłsudskiego 7/9, Olsztyn w Sali nr 52.

Wydarzenie to zostało objęte honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz J.M. Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Patronat medialny nad wydarzeniem objęło Radio Olsztyn oraz TVP3 Olsztyn.

Udział w konferencji to szansa na poznanie aktualnych trendów i wyzwań, które kształtują przyszłość branży spożywczej. Wśród prelegentów znajdą się zarówno przedstawiciele świata nauki, jak i organów działających na straży przestrzegania przepisów prawa żywnościowego. Jest to doskonała okazja do poznania nowinek z rynku żywności potwierdzonych wynikami badań naukowych, jak również do nabycia przekonania, że żywność jest pod stałym nadzorem organów kontroli, zapoznając się szczegółowo z przepisami prawa obowiązującymi w tym zakresie.

Wydarzenie to będzie okazją do budowania zaufania do produktów rolno-spożywczych produkowanych i sprzedawanych w Polsce, w szczególności produktów regionalnych, których producentami są podmioty zrzeszone w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia-Mazury powołanej przez Zarząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Podczas przerwy kawowej będzie możliwość degustacji tych wyjątkowych produktów.

Agenda Konferencji:

9.00 – 9.30 Rejestracja uczestników
9.30 – 10.00 Otwarcie konferencji
10.00 –10.15 Konsument jako świadomy uczestnik rynku – jak ważne są działania edukacyjne. Prelegent: Ryszard Piórkowski, Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
10.15 –10.45 Fakty i mity o fałszowaniu żywności. Prelegent: dr Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
10.45 –11.15 Nowa żywność – czy jest się czego bać? Prelegent: prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
11.15 –11.45 Alergeny pokarmowe – co konsumenci i producenci wiedzieć powinni? Prelegent: dr hab. inż. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
11.45 –12.00 Przedstawienie założeń Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia-Mazury. Prelegent: dr Jarosław Sarnowski, Dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa, Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego
12.00 –12.30 Przerwa kawowa oraz degustacja produktów wytwarzanych przez członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia-Mazury
12.30 –13.00 Dodatki do żywności – między potrzebą a wątpliwościami. Prelegent: dr inż. Justyna Borawska-Dziadkiewicz, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
13.00 –13.30 Sztuka wyboru w świecie żywności – jak być świadomym konsumentem?  Prelegent: dr Sylwia Ciągło-Androsiuk, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie
13.30 –14.15 Panel dyskusyjny pt. Żywność pod lupą: jakość, bezpieczeństwo i świadome wybory. Moderator: dr inż. Joanna Ciborska, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
14.15 –14.30 Zakończenie konferencji

Zgłoszenia osób chętnych do udziału w konferencji możliwe jest do 3 września 2025 roku poprzez wypełnienie formularza zgłoszeniowego – https://form.wijhars.olsztyn.pl

Informacje na temat konferencji dostępne są pod nr telefonu (89) 522 89 20.

Udział w konferencji jest bezpłatny. Ilość miejsc ograniczona. O udziale w konferencji decyduje kolejność zgłoszeń.

W przypadku dużego zainteresowania osoby, które nie zakwalifikują się do udziału w konferencji zostaną o tym poinformowane telefonicznie lub e-mailowo.

Jednocześnie informujemy, że pozyskiwane dane osobowe przetwarzane będą w celach związanych z organizacją i realizacją konferencji – podstawa przetwarzania art. 6 ust 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 (RODO). Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest dobrowolne, jednakże odmowa ich podania powoduje niemożność zgłoszenia swojego udziału w konferencji. Informacje o prawie osób, których dane są przetwarzane znajdują się na stronie internetowej Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie pod adresem: https://www.gov.pl/web/wijhars-olsztyn/ochrona-danych-osobowych

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
11.08.2025 12:52 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
23.07.2025 17:58 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}