Seminarium pn. „Gospodarstwa rolne jako źródło żywności wysokiej jakości: zasady i wymogi produkcji oraz sprzedaży”
20.02.2025
Warmińsko-Mazurski Inspektorat JHARS w Olsztynie w dniu 20 lutego 2025 r. uczestniczył w seminarium pn. „Gospodarstwa rolne jako źródło żywności wysokiej jakości: zasady i wymogi produkcji oraz sprzedaży” zorganizowanym przez Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie skierowanym do rolników wprowadzających do obrotu żywność w ramach rolniczego handlu detalicznego. Seminarium miało na celu omówienie obowiązków wynikających z przepisów prawa ciążących na podmiotach wprowadzających do obrotu żywność w ramach rolniczego handlu detalicznego. W trakcie seminarium na przykładzie rolników oraz producentów żywności zrzeszonych w kooperatywie społecznej pn. „Inicjatywa Łącznik” przedstawiono możliwości promowania własnych produktów.
W trakcie seminarium przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu w Olsztynie wygłosił wykład pt. „Oznakowanie żywności – obowiązek producenta, prawo konsumenta” w trakcie którego omówiono podstawowe zasady prawa żywnościowego oraz zwrócono uwagę na najczęściej pojawiające się błędy w oznakowaniu środków spożywczych. Podczas wystąpienia podkreślono szczególną wagę prawidłowego znakowania artykułów rolno-spożywczych, jako jedynego źródła informacji o produkcie, stanowiącego podstawę świadomych wyborów dokonywanych przez konsumenta. Jednocześnie starano się przekonać obecnych producentów, iż współczesny konsument poszukuje wyjątkowych produktów, ale zarazem nie chce nabywać żywności niewiadomego pochodzenia stąd też prawidłowe i rzetelne oznakowanie jest w interesie producentów wysokiej jakości produktów spożywczych.
Serdecznie dziękujemy za zaproszenie na seminarium oraz możliwość podzielenia się wiedzą i doświadczeniem.
- Ostatnia modyfikacja:
- 04.03.2025 14:40 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 04.03.2025 14:40 Andrzej Giżyński