W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Słodycze na Halloween pod lupą

30.10.2025

Foto.0. słodycze na halloween pod lupą

Z okazji Halloween w sklepach pojawia się szeroka oferta słodyczy w fantazyjnych kształtach i barwach nawiązujących do tej okazji. W trosce o ochronę interesów konsumentów, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadził kontrole jakości handlowej tego rodzaju produktów dostępnych w obrocie. Kontroli poddano 10 partii wyrobów cukierniczych dedykowanych na Halloween stwierdzając w 3 partiach błędy w zakresie ich oznakowania. W oznakowaniu produktu nie wszystkie informacje podane były w języku polskim, nazwy składników (dozwolonych substancji dodatkowych) zostały błędnie podane.

Wszystkie słodycze oferowane na półkach sklepowych niezależnie czy są wprowadzane do obrotu w opakowaniu czy bez opakowania powinny być oznakowane tj. zawierać informacje, które umożliwią konsumentowi dokonanie świadomego wyboru. Informacje charakteryzujące produkt np. jego nazwa wykaz składników powinny być podane w języku polskim. Dotyczy to również słodyczy wytwarzanych za granicą z doklejoną etykietą. Kontr-etykieta z tłumaczeniem powinna zawierać kompletne i zgodne z prawdą informacje. Wszelkie błędy w tłumaczeniu, braki w składzie lub nieujawnione alergeny mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Wybierając słodycze na Halloween należy zwrócić uwagę na ich skład ,a przede wszystkim co jest wymienione w wykazie składników na pierwszym miejscu, bo to oznacza, że tego składnika w wyrobie jest najwięcej. Kupując żelki szukajmy takich, których podstawą są soki i przeciery owocowe a nie cukier i syropy glukozowe.

Zwracajmy uwagę na to jakie składniki nadają produktowi specyficzne walory smakowe i zapachowe czy są to składniki naturalne takie jak czekolada, soki lub przeciery owocowe czy sztuczne barwniki i aromaty.

Niektóre barwniki syntetyczne, popularnie stosowane w słodyczach, mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci. W Unii Europejskiej obowiązek oznaczania takich dodatków jest ścisły.

Cukierki które zawierają w swoim składzie:

  • E102 – tartrazyna
  • E104 – żółcień chinolinowa
  • E110 – żółcień pomarańczowa FCF
  • E122 – azorubina (karmosyna)
  • E124 – czerwień koszenilowa A
  • E129 – czerwień allura AC

muszą zawierać ostrzeżenie: „Może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.”

Jeśli produkty zawierają substancje słodzące obok nazwy powinna znaleźć się informacja o tym w postaci "zawiera substancję(-e) słodzącą(-e)" lub "zawiera cukier (cukry) i substancję(-e) słodzącą(-e)" w zależności od składu produktu.

Konsument, aby się o tym dowiedzieć nie musi analizować całego wykazu składników powinien móc stwierdzić to już na podstawie nazwy.

Zdjęcia (5)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
30.10.2025 10:19 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
30.10.2025 10:19 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}