Słodycze na Halloween pod lupą
30.10.2025
Z okazji Halloween w sklepach pojawia się szeroka oferta słodyczy w fantazyjnych kształtach i barwach nawiązujących do tej okazji. W trosce o ochronę interesów konsumentów, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie przeprowadził kontrole jakości handlowej tego rodzaju produktów dostępnych w obrocie. Kontroli poddano 10 partii wyrobów cukierniczych dedykowanych na Halloween stwierdzając w 3 partiach błędy w zakresie ich oznakowania. W oznakowaniu produktu nie wszystkie informacje podane były w języku polskim, nazwy składników (dozwolonych substancji dodatkowych) zostały błędnie podane.
Wszystkie słodycze oferowane na półkach sklepowych niezależnie czy są wprowadzane do obrotu w opakowaniu czy bez opakowania powinny być oznakowane tj. zawierać informacje, które umożliwią konsumentowi dokonanie świadomego wyboru. Informacje charakteryzujące produkt np. jego nazwa wykaz składników powinny być podane w języku polskim. Dotyczy to również słodyczy wytwarzanych za granicą z doklejoną etykietą. Kontr-etykieta z tłumaczeniem powinna zawierać kompletne i zgodne z prawdą informacje. Wszelkie błędy w tłumaczeniu, braki w składzie lub nieujawnione alergeny mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Wybierając słodycze na Halloween należy zwrócić uwagę na ich skład ,a przede wszystkim co jest wymienione w wykazie składników na pierwszym miejscu, bo to oznacza, że tego składnika w wyrobie jest najwięcej. Kupując żelki szukajmy takich, których podstawą są soki i przeciery owocowe a nie cukier i syropy glukozowe.
Zwracajmy uwagę na to jakie składniki nadają produktowi specyficzne walory smakowe i zapachowe czy są to składniki naturalne takie jak czekolada, soki lub przeciery owocowe czy sztuczne barwniki i aromaty.
Niektóre barwniki syntetyczne, popularnie stosowane w słodyczach, mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci. W Unii Europejskiej obowiązek oznaczania takich dodatków jest ścisły.
Cukierki które zawierają w swoim składzie:
- E102 – tartrazyna
- E104 – żółcień chinolinowa
- E110 – żółcień pomarańczowa FCF
- E122 – azorubina (karmosyna)
- E124 – czerwień koszenilowa A
- E129 – czerwień allura AC
muszą zawierać ostrzeżenie: „Może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.”
Jeśli produkty zawierają substancje słodzące obok nazwy powinna znaleźć się informacja o tym w postaci "zawiera substancję(-e) słodzącą(-e)" lub "zawiera cukier (cukry) i substancję(-e) słodzącą(-e)" w zależności od składu produktu.
Konsument, aby się o tym dowiedzieć nie musi analizować całego wykazu składników powinien móc stwierdzić to już na podstawie nazwy.
Zdjęcia (5)
- Ostatnia modyfikacja:
- 30.10.2025 10:19 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 30.10.2025 10:19 Andrzej Giżyński