W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Spotkanie ze studentami Wydziału Nauk o Żywności UWM w Olsztynie

04.12.2023

Spotkanie ze studentami Wydziału Nauk o Żywności UWM w Olsztynie

Ponownie 2 grudnia 2023 r., z ramienia Wojewódzkiego Inspektora  IJHARS w Olsztynie Kierownik Wydziału Kontroli Katarzyna Iwaniszczuk, na zaproszenie Kierownika Katedry dr hab. inż., Pani Justyny Żulewskiej, prof. UWM Wydziału Nauki o Żywności Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM w Olsztynie, miała przyjemność gościć z prelekcją u studentów.

Wykład w temacie „Jakość handlowa artykułów rolno – spożywczych – przetwory mleczarskie. Informacja dla konsumenta” trafnie wpisał się w program studiów studentów drugiego stopnia kierunku technologia żywności i żywienie człowieka  w ramach przedmiotu Współczesne trendy  w technologii mleczarskiej prowadzonego przez dr hab. inż., Panią Katarzynę Kiełczewską, prof. UWM.
W trakcie prowadzonej prelekcji  z obszaru jakości  handlowej podkreślono szczególną wagę przekazywania prawdziwych, wiarygodnych i obiektywnie koniecznych informacji opisujących produkty mleczarskie, co ma niebotyczne znaczenie dla ochrony interesów ekonomicznych konsumentów, ale także dla zapewnienia uczciwej konkurencji wśród producentów żywności. Studentom, którzy już zawodowo realizują się w działalnościach związanych z produkcją, obrotem i kontrolą żywności, ale którzy także jednocześnie są konsumentami przypomniano, że wszyscy mają prawo do informacji o produktach żywnościowych zawartych na ich etykietach, aby zawierane umowy kupna – sprzedaży w konsekwencji pozwalały na świadomy wybór oczekiwanych wiktuałów i nikogo nie wprowadzały w błąd. Ponadto przybliżono także wiedzę o kompetencjach państwowych instytucji nadzorujących żywność na terenie RP, ze szczególnym uwzględnieniem zadań realizowanych przez Inspekcję jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych.
Wybiegając w przyszłość, WIJHARS w Olsztynie w dalszym ciągu jest otwarty na współpracę i aktywne uczestnictwo w procesie kształcenia nowych kadr przemysłu spożywczego.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
04.12.2023 13:19 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
04.12.2023 13:19 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}