VIII Dni Świadomości Żywieniowej na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie
22.11.2025
W dniach 21–22 listopada 2025 roku odbyły się VIII Dni Świadomości Żywieniowej, jedno z najważniejszych wydarzeń edukacyjnych organizowanych przez Koło Naukowe Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej działające przy Katedrze Żywienia Człowieka UWM w Olsztynie.
Celem wydarzenia jest popularyzacja wiedzy żywieniowej opartej na aktualnych badaniach naukowych oraz budowanie świadomych postaw zdrowotnych w społeczeństwie. Wydarzenie stanowi również przestrzeń do wymiany doświadczeń między studentami, naukowcami i praktykami.
Tegoroczny program wydarzenia obejmował liczne wykłady prowadzone przez ekspertów z zakresu żywienia, psychologii jedzenia, technologii żywności, profilaktyki zdrowotnej. Wśród prelegentów znalazły się również przedstawiciel Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, który w wykładzie pt. „Sztuka wyboru produktów spożywczych – jak być świadomym konsumentem” poruszył tematykę związaną z świadomym dokonywaniem wyboru produktów spożywczych, uwypuklając znaczenie informacji udostępnianych konsumentowi w oznakowaniu produktów spożywczych. Zwrócono również uwagę słuchaczy, iż etykieta produktów spożywczych to nie tylko źródło rzetelnych informacji, ale ważny elementem strategii marketingowej.
Prelekcja spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem słuchaczy i wywołała żywą dyskusję, podczas której uczestnicy zadawali liczne pytania dotyczące rzetelnego wyboru produktów, prawa żywnościowego oraz realnych konsekwencji nieprawidłowości stwierdzanych w produktach dostępnych na półkach sklepowych. Dyskusja ta potwierdziła, jak ważna jest edukacja konsumencka i świadome podejmowanie decyzji żywieniowych.
Serdecznie dziękujemy organizatorom za zaproszenie do udziału w Dniach Świadomości Żywieniowej oraz możliwość podzielenia się wiedzą i doświadczeniem.
- Ostatnia modyfikacja:
- 12.12.2025 13:26 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 12.12.2025 13:26 Andrzej Giżyński