W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wydział Kontroli

Kierownik: Katarzyna Iwaniszczuk
tel. 89 522 89 42

Do zakresu działania Wydziału Kontroli należy:

  1. opracowywanie projektów planów pracy Wojewódzkiego Inspektoratu w zakresie realizacji zadań ustawowych Inspekcji;
  2. prowadzenie kontroli w zakresie jakości handlowej artykułów rolno spożywczych w produkcji i obrocie, w tym w zakresie usług gastronomicznych, na rynku krajowym;
  3. prowadzenie kontroli w zakresie jakości handlowej artykułów rolno spożywczych w obrocie z zagranicą tj. produktów wywożonych i przywożonych z zagranicy;
  4. ocena i wydawanie świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
  5. wykonywanie czynności kontrolnych związanych z realizacją zadań delegowanych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach Wspólnej Polityki Rolnej;
  6. prowadzenie kontroli artykułów rolno-spożywczych posiadających zarejestrowane, chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne, gwarantowane tradycyjne specjalności lub nazwy specjalnego charakteru;
  7. prowadzenie kontroli napojów spirytusowych oznakowanych chronionymi oznaczeniami geograficznymi, lub nazwami odwołującymi się do zarejestrowanych chronionych oznaczeń geograficznych;
  8. prowadzenie kontroli jakości handlowej paszy przeznaczonej dla zwierząt domowych z wyłączeniem obrotu tymi paszami prowadzonego przez zakłady lecznicze dla zwierząt;
  9. prowadzenie kontroli warunków składowania i transportu artykułów rolno-spożywczych;
  10. weryfikacja zakładów ubojowych pod kątem obowiązku klasyfikowania tusz wołowych, wieprzowych;
  11. prowadzenie kontroli klasyfikacji tusz wołowych i wieprzowych wg systemu EUROP;
  12. nadzór nad mięsem wołowym objętym specjalnymi refundacjami wywozowymi;
  13. prowadzenie kontroli artykułów rolno-spożywczych oznaczonych określeniem jakościowym stosowanym fakultatywnie "produkt górski";
  14. prowadzenie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych produkowanych i wprowadzanych do obrotu w ramach rolniczego handlu detalicznego;
  15. kontrola jakości handlowej żywności genetycznie zmodyfikowanej tj. żywności składającej się, zawierającej lub wyprodukowanej z GMO;
  16. prowadzenie kontroli prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  17. prowadzenie kontroli prawidłowości transakcji dokonanych przez przedsiębiorców i finansowanych z Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji lub Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej, realizowanych w ramach Wspólnej Polityki Rolnej i Wspólnej Polityki Rybackiej, z wyłączeniem refundacji eksportowych i działań objętych Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich w tym sporządzanie listy kontrolnej, wnioskowanie o przeprowadzenie kontroli krzyżowych w tym zakresie, sporządzanie raportu bieżącego w przypadkach wykrycia nieprawidłowości;
  18. realizacja zadań określonych w odrębnych przepisach, a w szczególności w:
    • ustawie o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku win,
    • ustawie o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno,
    • ustawie o rolnictwie ekologicznym,
    • ustawie o towarach paczkowanych,
    • ustawie o rejestracji i ochronie nazw produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych;
  19. opracowywanie informacji o wynikach kontroli, okresowych sprawozdań statystycznych i zestawień z zakresu pracy wydziału;
  20. prowadzenie postępowań administracyjnych oraz przygotowywanie projektów decyzji administracyjnych;
  21. rozpatrywanie skarg i wniosków dotyczących zakresu działania zespołu;
  22. prowadzenie ewidencji podmiotów gospodarczych w zakresie objętym przepisami ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
  23. prowadzenie rejestrów rzeczoznawców, zgłoszeń kandydatów na rzeczoznawcę;
  24. realizacja Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASFF);
  25. wykonywanie innych zadań zlecanych przez Wojewódzkiego Inspektora.
Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
22.09.2021 10:02 Andrzej Giżyński
Wytwarzający/ Odpowiadający:
WIJHARS w Olsztynie
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Wydział Kontroli 1.0 22.09.2021 10:02 Andrzej Giżyński

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}