W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wyniki kontroli jakości handlowej produktów oferowanych w ramach bufetu śniadaniowego w obiektach świadczących usługi turystyczne

30.06.2025

Jakość handlowa produktów oferowanych w ramach bufetu śniadaniowego w obiektach świadczących usługi turystyczne

Wakacje to czas kiedy coraz więcej osób podróżuje i odwiedza różnego rodzaju obiekty świadczące usługi turystyczne takie jak hotele, pensjonaty czy ośrodki wypoczynkowe,  których jedną z opcji zakwaterowania jest oferta śniadaniowa. Obiekty te stawiają na bogatą i różnorodną ofertę bufetów śniadaniowych, tak aby zaspokoić gusta jak najszerszej grupy gości. Standardem jest tzw. bufet szwedzki, który zapewnia szeroki wybór potraw do samodzielnego komponowania posiłku.

WIJHARS w Olsztynie, mając na celu ochronę konsumentów, w II kwartale br. w miesiącu czerwcu skontrolował jakość produktów oferowanych w bufetach śniadaniowych w obiektach świadczących usługi turystyczne. Kontrole były skoncentrowane na wykrywaniu zafałszowań środków spożywczych.

Kontroli jakości handlowej poddano produkty oferowane luzem, w ramach bufetu śniadaniowego, w tym m.in.:

  • miód
  • masło
  • sery
  • soki
  • dania gotowe, wytwarzane na miejscu w obiekcie, w kuchni hotelowej w postaci np. sałatek czy różnego rodzaju past, pasztety.

Badania laboratoryjne wykazały nieprawidłowości w odniesieniu do 25% przebadanych próbek. Dotyczyły one:

  • miodu - stwierdzono zaniżoną liczbę diastazową, co wskazuje na nieprawidłowe cechy fizykochemiczne;
  • sera - wykryto obecność niedopuszczalnego tłuszczu obcego w przetworze mlecznym.

W wyniku kontroli prawidłowości znakowania stwierdzono, że większość produktów – 75% jest nieprawidłowo oznakowania.

We wszystkich skontrolowanych hotelach stwierdzono, że oferowane w ramach bufetu śniadaniowego produkty czy dania wieloskładnikowe nie zawierają w miejscu bezpośrednio dostępnym konsumentom wykazu składników wykorzystanych do produkcji oferowanych produktów. Przepisy krajowe, w przypadku oferowania konsumentom produktów luzem obowiązują wprowadzających do obrotu m.in. do umieszczania na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub w inny sposób dostępny bezpośrednio konsumentowi wykazu wszystkich składników rzeczywiście wykorzystanych do produkcji przedmiotowego dania, w tym składników powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

Goście obiektów turystycznych, w tym hoteli, mają pełne prawo oczekiwać dostępu do kompletnych informacji o składnikach produktów oferowanych w bufetach śniadaniowych. Co więcej, ten wykaz powinien być łatwo dostępny i widoczny dla każdego, bez konieczności każdorazowego dopytywania obsługi. Informacje o składnikach pozwalają na świadome wybieranie posiłków zgodnych z preferencjami zdrowotnymi czy smakowymi.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
30.06.2025 14:33 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
30.06.2025 14:33 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}