Dzień Kasztana
03.10.2025
3 października obchodzony jest DZIEŃ KASZTANA, to nieformalne święto poświęcone... właśnie kasztanom!
3 października obchodzony jest DZIEŃ KASZTANA, to nieformalne święto poświęcone... właśnie kasztanom! Zarówno tym dzikim (nienadającym się do jedzenia), jak i jadalnym (kasztanom jadalnym, popularnym np. we Francji czy Włoszech).
Celem tego święta jest: celebracja jesieni – kasztany to jeden z symboli tej pory roku, docenienie przyrody – zwłaszcza drzew kasztanowców i ich pięknych owoców, zachęcanie do zabawy i twórczości – wiele przedszkoli i szkół organizuje z tej okazji warsztaty: dzieci robią ludziki, zwierzątka i inne prace plastyczne z kasztanów, żołędzi i liści, budowanie więzi z naturą – to okazja, by wybrać się na spacer, zbierać kasztany i po prostu pobyć na świeżym powietrzu.
Wiosną na przełomie kwietnia i maja zaczynają kwitną kasztany. Warto docenić piękno tych kwitnących drzew symbolizujących nadzieję. Niestety w Polsce kasztanowce zaczynają zamierać z pojawieniem się Szrotówka kasztanowcowiaczka (Cameraria ohridella) - motyla z rodziny kibitnikowatych (Gracillariidae), który w krótkim czasie rozprzestrzenił się i zajął kontynent europejski, stając się najgroźniejszym szkodnikiem kasztanowca. Żerowania szrotówka, w znaczący sposób wpływa na zdrowotność drzew przyśpieszając ich zamieranie. Jedną z najpopularniejszych i najprostszych metod w zwalczaniu tego szkodnika jest metoda mechaniczna. Widok pięknych, kolorowych liści jesienią to również źródło chorób i szkodników, które na wiosnę są groźne dla zdrowych roślin. W okresie jesiennym jedyną możliwą formą zwalczania tego szkodnika jest systematyczne zbieranie opadłych liści kasztanowców. Robi się to w celu zmniejszenia liczby zimujących poczwarek, a tym samym liczbę motyli, które wylecą wiosną następnego roku. Grabienie, a następnie niszczenie opadłych liści daje wysoką skuteczność. Niszczenie liści to także ograniczenie zarodników grzybów.
Ciekawostki:
- Kasztanowiec zwyczajny (ten, który rośnie w Polsce) nie daje jadalnych kasztanów – są one trujące dla ludzi, ale lubią je niektóre zwierzęta.
- Kasztany jadalne rosną głównie w cieplejszych krajach – można je piec, gotować lub robić z nich puree, często podawane z dziczyzną.