Wyniki działalności w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Bieżące wyniki urzędowych kontroli żywności styczeń 2025r.
W styczniu 2025 r. skontrolowano ogółem 297 obiektów, w tym:
- 24 zakłady produkcji żywności;
- 172 obiekty obrotu żywnością;
- 101 zakładów żywienia zbiorowego.
W w/w obiektach przeprowadzono łącznie 340 kontroli sanitarnych, w tym 88 kontroli planowanych i 252 kontrole wykonane poza planem.
W 44 obiektach stwierdzono nieprawidłowości, odpowiednio w:
- 1 zakładzie produkcji żywności;
- 25 obiektach obrotu żywnością;
- 18 zakładach żywienia zbiorowego.
Za stwierdzone nieprawidłowości nałożono w sumie 21 mandatów karnych na łączną kwotę 4900 zł. Wydano 278 decyzji administracyjnych (merytoryczne, zatwierdzające, nakazowe, rachunkowe i inne wynikające z prowadzonego postępowania administracyjnego), w tym 120 decyzji płatniczych na łączną kwotę 16026 zł.
Do oceny laboratoryjnej i teoretycznej pobrano łącznie 47 próbek, z czego 44 próbki pobrano zgodnie z planem, a 3 poza nim.
Bieżące wyniki urzędowych kontroli żywności luty 2025r.
W lutym 2025 r. skontrolowano ogółem 507 obiektów, w tym:
- 56 zakładów produkcji żywności;
- 281 obiektów obrotu żywnością;
- 163 zakłady żywienia zbiorowego;
- 4 miejsca produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
- 3 inne zakłady.
W w/w obiektach przeprowadzono łącznie 526 kontroli sanitarnych, w tym 258 kontroli planowanych i 268 kontroli wykonanych poza planem.
W 92 obiektach stwierdzono nieprawidłowości, odpowiednio w:
- 7 zakładach produkcji żywności;
- 49 obiektach obrotu żywnością;
- 36 zakładach żywienia zbiorowego.
Za stwierdzone nieprawidłowości nałożono w sumie 47 mandatów karnych na łączną kwotę 10 500 zł. Wydano 246 decyzji administracyjnych (merytoryczne, zatwierdzające, nakazowe, rachunkowe i inne wynikające z prowadzonego postępowania administracyjnego), w tym 74 decyzje płatnicze na łączną kwotę 10 255 zł.
Do oceny laboratoryjnej i teoretycznej pobrano łącznie 89 próbek, z czego 75 próbek pobrano zgodnie z planem, a 14 poza nim.
Bieżące wyniki urzędowych kontroli żywności marzec 2025r.
W marcu 2025 r. skontrolowano ogółem 597 obiektów, w tym:
- 51 zakładów produkcji żywności;
- 355 obiektów obrotu żywnością;
- 185 zakładów żywienia zbiorowego;
- 4 miejsca produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
- 2 inne zakłady.
W w/w obiektach przeprowadzono łącznie 635 kontroli sanitarnych, w tym 401 kontroli planowanych i 234 kontrole wykonane poza planem.
W 131 obiektach stwierdzono nieprawidłowości, odpowiednio w:
- 8 zakładach produkcji żywności;
- 66 obiektach obrotu żywnością;
- 56 zakładach żywienia zbiorowego;
- 1 miejscu produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
Za stwierdzone nieprawidłowości nałożono w sumie 57 mandatów karnych na łączną kwotę 11 950 zł. Wydano 307 decyzji administracyjnych (merytoryczne, zatwierdzające, nakazowe, rachunkowe i inne wynikające z prowadzonego postępowania administracyjnego), w tym 61 decyzji płatniczych na łączną kwotę 10 195 zł.
Ponadto PPWIS w Białymstoku zgodnie z art. 104 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia wydał 3 decyzje wymierzające kary pieniężne na łączną kwotę 43 345 zł.
Do oceny laboratoryjnej i teoretycznej pobrano łącznie 295 próbek, z czego 289 pobrano zgodnie z planem, a 6 poza nim.
Bieżące wyniki urzędowych kontroli żywności kwiecień 2025r.
W kwietniu 2025 r. skontrolowano ogółem 566 obiektów, w tym:
- 60 zakładów produkcji żywności;
- 306 obiektów obrotu żywnością;
- 195 zakładów żywienia zbiorowego;
- 5 miejsc produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
W w/w obiektach przeprowadzono łącznie 594 kontrole sanitarne, w tym 349 kontroli planowanych i 245 kontroli wykonane poza planem.
W 101 obiektach stwierdzono nieprawidłowości, odpowiednio w:
- 10 zakładach produkcji żywności;
- 50 obiektach obrotu żywnością;
- 41 zakładach żywienia zbiorowego.
Za stwierdzone nieprawidłowości nałożono w sumie 48 mandatów karnych na łączną kwotę 10 550 zł. Wydano 402 decyzje administracyjne (merytoryczne, zatwierdzające, nakazowe, rachunkowe i inne wynikające z prowadzonego postępowania administracyjnego), w tym 110 decyzji płatniczych na łączną kwotę 12 828 zł.
Do oceny laboratoryjnej i teoretycznej pobrano łącznie 256 próbek, z czego 255 pobrano zgodnie z planem, a 1 poza nim.
Bieżące wyniki urzędowych kontroli żywności maj 2025r.
W maju 2025 r. skontrolowano ogółem 630 obiektów, w tym:
- 84 zakłady produkcji żywności;
- 333 obiekty obrotu żywnością;
- 207 zakładów żywienia zbiorowego;
- 6 miejsc produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
W w/w obiektach przeprowadzono łącznie 675 kontroli sanitarnych, w tym 424 kontrole planowane i 251 kontroli wykonanych poza planem.
W 125 obiektach stwierdzono nieprawidłowości, odpowiednio w:
- 16 zakładach produkcji żywności;
- 66 obiektach obrotu żywnością;
- 42 zakładach żywienia zbiorowego;
- 1 miejscu produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
Za stwierdzone nieprawidłowości nałożono w sumie 72 mandaty karne na łączną kwotę 15550 zł. Wydano 349 decyzji administracyjnych (merytoryczne, zatwierdzające, nakazowe, rachunkowe i inne wynikające z prowadzonego postępowania administracyjnego), w tym 110 decyzji płatniczych na łączną kwotę 14758 zł.
Ponadto PPWIS w Białymstoku zgodnie z art. 104 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia wdał 2 decyzje wymierzające kary pieniężne na łączną kwotę 4000 zł.
Do oceny laboratoryjnej i teoretycznej pobrano łącznie 350 próbek, z czego 324 pobrano zgodnie z planem, a 26 poza nim.
Bieżące wyniki urzędowych kontroli żywności czerwiec 2025r.
W czerwcu 2025 r. skontrolowano ogółem 610 obiektów, w tym:
- 105 zakładów produkcji żywności;
- 294 obiekty obrotu żywnością;
- 208 zakładów żywienia zbiorowego;
- 3 miejsca produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
W w/w obiektach przeprowadzono łącznie 658 kontroli sanitarnych, w tym 390 kontroli planowanych i 268 kontroli wykonanych poza planem.
W 116 obiektach stwierdzono nieprawidłowości, odpowiednio w:
- 12 zakładach produkcji żywności;
- 46 obiektach obrotu żywnością;
- 58 zakładach żywienia zbiorowego.
Za stwierdzone nieprawidłowości nałożono w sumie 54 mandaty karne na łączną kwotę 14 100 zł. Wydano 398 decyzji administracyjnych (merytoryczne, zatwierdzające, nakazowe, rachunkowe i inne wynikające z prowadzonego postępowania administracyjnego), w tym 130 decyzji płatniczych na łączną kwotę 16 598 zł.
Do oceny laboratoryjnej i teoretycznej pobrano łącznie 308 próbek, z czego 300 pobrano zgodnie z planem, a 8 poza nim.
Bieżące wyniki urzędowych kontroli żywności lipiec 2025r.
W lipcu 2025 r. skontrolowano ogółem 700 obiektów, w tym:
- 125 zakładów produkcji żywności;
- 222 obiekty obrotu żywnością;
- 346 zakładów żywienia zbiorowego;
- 3 miejsca produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
- 4 inne obiekty.
W w/w obiektach przeprowadzono łącznie 749 kontroli sanitarnych, w tym 334 kontrole planowane i 415 kontroli wykonanych poza planem.
W 92 obiektach stwierdzono nieprawidłowości, odpowiednio w:
- 12 zakładach produkcji żywności;
- 28 obiektach obrotu żywnością;
- 52 zakładach żywienia zbiorowego.
Za stwierdzone nieprawidłowości nałożono w sumie 46 mandatów karnych na łączną kwotę 11 800 zł. Wydano 451 decyzji administracyjnych (merytoryczne, zatwierdzające, nakazowe, rachunkowe i inne wynikające z prowadzonego postępowania administracyjnego), w tym 175 decyzji płatniczych na łączną kwotę 20 086 zł.
Do oceny laboratoryjnej i teoretycznej pobrano łącznie 262 próbki, z czego 239 pobrano zgodnie z planem, a 23 poza nim.
Bieżące wyniki urzędowych kontroli żywności sierpień 2025r.
W sierpniu 2025 r. skontrolowano ogółem 565 obiektów, w tym:
-
-
- 105 zakładów produkcji żywności;
- 243 obiekty obrotu żywnością;
- 214 zakładów żywienia zbiorowego;
- 3 miejsca produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
W w/w obiektach przeprowadzono łącznie 603 kontrole sanitarne, w tym 302 kontrole planowane i 301 kontroli wykonanych poza planem.
W 94 obiektach stwierdzono nieprawidłowości, odpowiednio w:
- 16 zakładach produkcji żywności;
- 39 obiektach obrotu żywnością;
- 38 zakładach żywienia zbiorowego;
- 1 miejscu produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
Za stwierdzone nieprawidłowości nałożono w sumie 44 mandaty karne na łączną kwotę 10 950 zł. Wydano 335 decyzji administracyjnych (merytoryczne, zatwierdzające, nakazowe, rachunkowe i inne wynikające z prowadzonego postępowania administracyjnego), w tym 140 decyzji płatniczych na łączną kwotę 17 363 zł.
Do oceny laboratoryjnej i teoretycznej pobrano łącznie 234 próbki, z czego 227 pobrano zgodnie z planem, a 7 poza nim.
Bieżące wyniki urzędowych kontroli żywności wrzesień 2025r.
We wrześniu 2025 r. skontrolowano ogółem 594 obiekty, w tym:
- 148 zakładów produkcji żywności;
- 266 obiektów obrotu żywnością;
- 174 zakłady żywienia zbiorowego;
- 5 miejsc produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
- 1 inny zakład.
W w/w obiektach przeprowadzono łącznie 626 kontroli sanitarnych, w tym 360 kontroli planowanych i 266 kontroli wykonanych poza planem.
W 85 obiektach stwierdzono nieprawidłowości, odpowiednio w:
- 5 zakładach produkcji żywności;
- 36 obiektach obrotu żywnością;
- 44 zakładach żywienia zbiorowego.
Za stwierdzone nieprawidłowości nałożono w sumie 35 mandatów karnych na łączną kwotę 6400 zł. Wydano 341 decyzji administracyjnych (merytoryczne, zatwierdzające, nakazowe, rachunkowe i inne wynikające z prowadzonego postępowania administracyjnego), w tym 114 decyzji płatniczych na łączną kwotę 14707 zł.
Ponadto PPWIS w Białymstoku zgodnie z art. 104 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia wdał 1 decyzję wymierzającą karę pieniężną na łączną kwotę 1000 zł.
Do oceny laboratoryjnej i teoretycznej pobrano łącznie 339 próbek, z czego 327 pobrano zgodnie z planem, a 12 poza nim.
Bieżące wyniki urzędowych kontroli żywności październik 2025r.
W październiku 2025 r. skontrolowano ogółem 602 obiekty, w tym:
- 118 zakładów produkcji żywności;
- 287 obiektów obrotu żywnością;
- 193 zakłady żywienia zbiorowego;
- 1 miejsce produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
- 3 inne zakłady.
W w/w obiektach przeprowadzono łącznie 645 kontroli sanitarnych, w tym 379 kontroli planowanych i 266 kontroli wykonanych poza planem.
W 117 obiektach stwierdzono nieprawidłowości, odpowiednio w:
- 18 zakładach produkcji żywności;
- 53 obiektach obrotu żywnością;
- 46 zakładach żywienia zbiorowego.
Za stwierdzone nieprawidłowości nałożono w sumie 47 mandatów karnych na łączną kwotę 10 400 zł. Wydano 339 decyzji administracyjnych (merytoryczne, zatwierdzające, nakazowe, rachunkowe i inne wynikające z prowadzonego postępowania administracyjnego), w tym 121 decyzji płatniczych na łączną kwotę 13 442 zł.
Do oceny laboratoryjnej i teoretycznej pobrano łącznie 466 próbek, z czego 434 pobrano zgodnie z planem, a 32 poza nim.