W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Gazeta Pomorska - 07.07.2023 r.

07.07.2023

"Wśród tych dodatków są siarczyny, substancje zawarte na przykład w winach czy suszonych owocach. Są alergenne, więc osoby uczulone powinny na nie bardziej uważać. W wędlinach z kolei występują azotyny, które spożyte w nadmiarze - pod wpływem kwaśnego środowiska w żołądku lub na skutek złego przyrządzania cieplnego - mogą przekształcić się w nitrozoamin. Ma on właściwości kancerogenne, czyli rakotwórcze. Może również uszkodzić wątrobę, dlatego tak ważne jest, abyśmy te etykiety czytali" - mówi w rozmowie z "Gazetą Pomorską" Joanna Debner, starszy asystent Oddziału Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia w Wojewódzkiej Stacja Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy.

Źródło: Gazeta Pomorska, 07.07.2023 r.

cats

{"register":{"columns":[]}}