W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Grzyby

 

Zasady bezpiecznego grzybobrania

  • Należy zbierać gatunki grzybów tylko dobrze nam znane.
  • Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i przejrzałych, ponieważ mogą spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe.
  • Nie należy zbierać zbyt młodych owocników bez wykształconych cech danego gatunku – to one są najczęstszą przyczyną tragicznych pomyłek.
  • Nie należy zbierać gatunków grzybów będących pod ochroną zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów.
  • Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do reklamówek foliowych.
  • Nie wolno dokonywać oceny grzybów po smaku i wg przesądów.
  • Grzyby podczas zbiorów należy wykręcać z podłoża, a powstały po nich „dołek” zasypać ziemią (w ten sposób zapobiegamy wyschnięciu grzybni). Wykręcenie całego owocnika jest niezbędne przy identyfikacji danego grzyba, ponieważ wiele cech morfologicznych znajduje się na trzonie danego owocnika.
  • Potrawy z grzybów są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów dzieciom oraz osobom starszym.

W Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy przy ul. Kujawskiej 4, 85-031 Bydgoszcz od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do 13:00 można zasięgnąć porady grzyboznawcy.

Dodatkowo klasyfikator grzybów/grzyboznawca dostępny jest w następujących powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych w województwie kujawsko-pomorskim: PSSE w Aleksandrowie Kujawskim, PSSE w Brodnicy, PSSE w Golubiu –Dobrzyniu, PSSE w Grudziądzu, PSSE w Inowrocławiu, PSSE w Rypinie, PSSE w Sępólnie Krajeńskim, PSSE w Toruniu, PSSE w Wąbrzeźnie, PSSE we Włocławku i PSSE w Żninie. Dane teleadresowe ww. stacji powiatowych znajdują się w załączniku

Do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża. Nie należy przynosić m.in. grzybów:

  • starych i przejrzałych,
  • zbyt młodych, z niewykształconymi cechami osobniczymi,
  • oczyszczonych,
  • pokrojonych,
  • zapleśniałych,
  • ugotowanych,
  • zamrożonych,
  • usmażonych,
  • umytych,
  • zamarynowanych.
 

Materiały

Kontakt PSSE