W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania Oddziału

Głównym celem działalności Oddziału Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności i żywienia, przedmiotów użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Oddział Nadzoru Nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia:

  • podejmuje działania na szczeblu wojewódzkim w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed) – opartego na zbieraniu i szybkim przekazywaniu informacji o żywności oraz materiałach i przedmiotach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, mogących stanowić zagrożenie dla zdrowia lub życia konsumentów,
  • koordynuje działania związane z nadzorem nad suplementami diety, żywnością wzbogacaną oraz środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia,
  • koordynuje i opracowuje realizację planu pobierania próbek do badań żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu na terenie woj. kujawsko-pomorskiego,
  • prowadzi oceny jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego,
  • rozpatruje sprawy w postępowaniu administracyjnym
  • prowadzi porady grzybowe i dokonuje oceny grzybów świeżych wprowadzanych do obrotu
  • współpracuje z innymi jednostkami inspekcyjnymi w celu zapewnienia ochrony zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów
{"register":{"columns":[]}}