W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Higieny Żywności i Żywienia - Zakres obowiązków

 

1. Organizacja działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie województwa podkarpackiego w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym: żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.


2. Koordynowanie i coroczna realizacja „Planu pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla PIS” w województwie podkarpackim, w celu monitorowania zagrożeń zdrowotnych i identyfikacji zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych w żywności, m. in.: pozostałości pestycydów, metali ciężkich, azotanów i azotynów, mykotoksyn, chorobotwórczych patogenów mikrobiologicznych, histaminy, akryloamidu, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, izomerów trans kwasów tłuszczowych, furanu, związków polarnych, cyjanowodoru, metanolu, pozostałości antybiotyków w żywności, czy też identyfikacji materiału genetycznie zmodyfikowanego lub glutenu.


3. Zbieranie danych i szybkie przekazywanie powiadomień i informacji oraz prowadzenie postępowań wyjaśniających w ramach systemu RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach - ang. Rapid Alert System for Food and Feed) oraz w ramach systemu współpracy i pomocy administracyjnej (ang. Administrative Assistance and Cooperation, zwany AAC).


4. Przeprowadzanie audytów wewnętrznych powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych na podstawie art. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (Dz. Urz. UE L 95/1 z 7.4.2017 ze zm.).


5. Nakładanie kar pieniężnych w formie decyzji na przedsiębiorców branży spożywczej na wniosek Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych.


6. Sporządzanie analiz i sprawozdań opisowych, statystycznych, ocen w zakresie stanu sanitarnego województwa podkarpackiego oraz bezpieczeństwa żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.


7. Udział w opracowaniu danych i ustalaniu etiologii zbiorowych zatruć pokarmowych.


8. Współpraca z innymi organami urzędowej kontroli w zakresie bezpieczeństwa żywności (Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcją Ochrony Środowiska, Inspekcją Farmaceutyczną).


9. Współpraca z jednostkami naukowo – badawczymi w zakresie realizacji zadań ustawowych zdrowia publicznego, w tym: Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego – PZH – Państwowym Instytutem Badawczym, Państwowym Instytutem Weterynaryjnym – Państwowym Instytutem Badawczym w Puławach, Instytutem Ogrodnictwa – Państwowym Instytutem Badawczym w Skierniewicach, Instytutem Chemii i Techniki Jądrowej w Warszawie.


10. Udzielanie informacji konsumentom i przedsiębiorcom w zakresie prowadzonej działalności.


11. Prowadzenie postępowań administracyjno – egzekucyjnych w I i II instancji w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.


12. Rozpatrywanie interwencji konsumentów na złą jakość zdrowotną oraz warunki sanitarne i higieniczne produkowanej i sprzedawanej żywności, żywienia, wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.


13. Sprawowanie nadzoru nad powiatowymi stacjami sanitarno – epidemiologicznymi w aspekcie skuteczności prowadzonych przez nie kontroli w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego produkcji i obrotu żywnością, żywieniem, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.


14. Organizowanie i prowadzenie szkoleń oraz narad dla potrzeb własnych i pracowników powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w zakresie zagadnień dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

{"register":{"columns":[]}}