W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kaszubska zupa brzadowa

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-09-03 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Widać kawałki owoców

Kształt:

Zależnie od naczynia

Rozmiar:

Zależnie od potrzeb

Barwa:

Ciemna, zabielona śmietaną i mąką

Konsystencja:

Płynna

Smak:

Aromat suszonych owoców, słodki

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Jak podaje W. Błaszkowski (Tradycyjna ludowa kultura materialna Kaszub w: Pomorze Gdańskie – Kultura i sztuka, 1965), zasadniczymi potrawami postnymi na Kaszubach były zupy z „brzadu”, czyli suszonego owocu: gruszek, jabłek, śliwek i wiśni. Przyrządzano je z kluskami, z dodatkiem mleka lub śmietany. Owoce pochodziły z przydomowego sadu.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}