O nas
Podlaski Oddział Regionalny
Jako pierwsza instytucja przyszłej Agencji w województwie podlaskim powstało Biuro Wsparcia Inwestycyjnego. Utworzono je w 2000 roku jako ogniwo SAPARD Podlaskiego Oddziału Regionalnego. Związane to było z przygotowaniami do obsługi tego Specjalnego Programu Akcesyjnego Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich, programu przeznaczonego dla krajów kandydujących do Unii Europejskiej. W roku 2002 rozpoczęły działalność biura powiatowe, a następnie 26 września 2003 roku miało miejsce otwarcie Podlaskiego Oddziału ARiMR w nowej lokalizacji przy ulicy Nowej 2 w Łomży.
Oddział obsługuje ponad 100 tysięcy rolników, producentów rolnych i firm pracujących na rzecz rolnictwa i wsi. Liczy ponad 700 pracowników zatrudnionych w 14 biurach powiatowych, 7 biurach oddziału regionalnego i na samodzielnych stanowiskach pracy.
Rolnictwo w województwie podlaskim
Położenie geograficzne ma decydujący wpływ na kształt rolnictwa, głównej gałęzi gospodarki tego województwa. Surowy klimat i słabe gleby powodują, że wskaźnik waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej plasuje to województwo na ostatnim miejscu w kraju. Rolnictwo przystosowało więc kierunki produkcji do istniejących walorów środowiska. Województwo podlaskie ma największy odsetek użytków zielonych spośród wszystkich województw kraju (prawie 20% powierzchni). Wykorzystuje się to, rozwijając chów bydła mlecznego i mięsnego. Podlaskie posiada największą obsadę bydła w Polsce (średnia wielkość stada w roku 2016 to 37,9 sztuk). Pod względem skupu mleka województwo wraz z mazowieckim zajmuje pierwsze miejsce w kraju. Regiony te odbierają około 40% ogólnej produkcji w kraju, w tym województwo podlaskie 20%.
Pogłowie bydła w województwie podlaskim w czerwcu 2015 r. liczyło 949,1 tys. szt., stado owiec 18 tys. szt., natomiast pogłowie trzody chlewnej 337,2 tys. szt. *
W czerwcu 2015 r. ogólna powierzchnia gruntów w gospodarstwach rolnych w województwie podlaskim wyniosła 1243,3 tys. ha. Użytki rolne zajmowały 1058,3 tys. ha, lasy i grunty leśne - 134,7 tys. ha, zaś pozostałe grunty - 50,4 tys. ha. Średnia powierzchnia użytków rolnych w gospodarstwie rolnym wynosiła 10,35 ha.*
Uprawiano 453,3 tys. ha zbóż, 2,2 tys. ha roślin strączkowych jadalnych, 11,5 tys. ha ziemniaków, 12 tys. ha roślin przemysłowych oraz 191,7 tys. ha roślin pastewnych. Trwałe użytki zielone w roku 2015 zajmowały powierzchnię 382,6 tys. ha.*
*dane GUS z czerwca 2015 roku