W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Babraczka cieszyńska

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-12-18 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Wygląd:

Jednolita masa, danie główne lub dodatek do mięs czy krupnioka

Kształt:

Kształt zależy od naczynia, w którym potrawa się znajduje, nakłada się ją łyżką na talerz podobnie jak ziemniaki czy inne dodatki do mięs, w przekroju masa ziemniaczana z kapustą i kawałkami boczku

Rozmiar:

Barwa:

Jasnożółta z brązowymi kawałkami boczku wędzonego usmażonego na własnym tłuszczu (jeśli jest chudy, dodaje się smalec)

Konsystencja:

Miękkie, kleiste, półgęste, półtwarde (nie może się rozlewać), rodzaj piure

Smak:

Zapach kapusty kiszonej i wędzonki, smak kapusty, ziemniaków i boczku

Dodatkowe Informacje:

Potrawa jest bardzo syta

Tradycja:

Babraczka znana jest na Śląsku Cieszyńskim od ponad 100 lat. Jadło się ją w okresie zimowym lub na przednówku z krupniokami lub mięsem, potrawa jest do dnia dzisiejszego popularna w Gminie Hażlach we wsi Kończyce Wielkie.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}