W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Baleron z Wierzeic (Wierzawice)

18.09.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-05-27 w kategorii Produkty mięsne w woj. podkarpackim.

Wygląd:

Bryła przygotowana z mięsa wieprzowego – karkówki.

Kształt:

Nieforemny walec, w przekroju owal.

Rozmiar:

Waga około 1,10 kg.

Barwa:

Mięso od jasnoróżowej do czerwonej, tłuszcz od białej do kremowej.

Konsystencja:

Ścisła.

Smak:

Bardzo wyrazisty, wyczuwalny smak wędzenia.

Tradycja:

Wierzawice to wieś położona w województwie podkarpackim w gminie Leżajsk. Jedna z legend głosi „(…) że pierwotną nazwą wsi były Wierzeice, czyli wrota. Była to wioska otwarta na świat, gdyż za czasów Kazimierza Wielkiego wysyłano stąd zboże rzeką San, przez Wisłę aż do Gdańska, a stamtąd w świat” (Uchwała Nr XXXII/244/2005 Rady Gminy Leżajsk z dnia 29 marca 2005 r. w sprawie zatwierdzenia planu rozwoju miejscowości Wierzawice). Stąd też swoją nazwę wzięły produkty wędliniarskie przygotowywane na tym terenie, a wśród nich baleron z Wierzeic. Surowcem wykorzystywanym do produkcji baleronu jest mięso wieprzowe wysokiej jakości, pozyskiwane od rolników ze wsi Wierzawice i okolic. Baleron z Wierzeic wyrabiany jest z wyselekcjonowanych kawałków karkówki, która na początku leżakuje przez 48 godzin w specjalnie przygotowanej marynacie z dodatkiem przypraw: soli, ziela angielskiego, liścia laurowego i rozgniecionego czosnku. Mięso, aby równomiernie się zamarynowało, jest kilkakrotnie obracane. Po tym czasie mięso jest wędzone w tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem np. olchowym, bukowym lub grabem, i trwa około 5 godzin. Po tym czasie baleron trafia do pomieszczenia, gdzie jest schładzany do temperatury około 18˚C. Receptura oraz tradycja przygotowywania baleronu z Wierzeic przekazywana jest od wielu pokoleń, między innymi dzięki działaniom Koła Gospodyń Wiejskich oraz innych organizacji. „Obecnie stosowany przepis niczym się nie różni od dawnego, ale baleron z Wierzeic jada się dziś o wiele częściej, nie jest też już tylko potrawą świąteczną czy weselną” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Leżajsk). Ponadto w Wierzawicach organizowane są liczne spotkania okolicznościowe, festyny, podczas których prezentowany jest baleron z Wierzeic.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.09.2018 09:42 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
19.09.2018 09:42 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}