W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Buraczki pruskie „Preussische Rote Beete”

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-03-15 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Buraki ćwikłowe odmiany „Burak opolski” lub „Czerwona kula”, pokrojone w plastry, w zalewie octowej

Kształt:

Buraki po ugotowaniu krojone są w owalne plastry

Rozmiar:

Średnica owalu 2-5 cm, grubość 1 cm

Barwa:

Typowy dla buraków gotowanych, silnie amarantowy

Konsystencja:

Potrawa jędrna, krucha, gładka, łatwa w krojeniu i łamaniu, wilgotna

Smak:

Smak pikantny słodko-kwaśny, zapach bardzo przyjemny, aromatyczny z wyczuwalną nutą kminku

Dodatkowe Informacje:

Można podawać do mięs i wędlin; potrawa zdrowa i niedroga, nie wywołuje alergii

Tradycja:

Produkt pochodzi z terenu byłych Zachodnich Prus (okolice Sztumu). Sztum to miasto w powiecie malborskim w województwie pomorskim na Pojezierzu Iławskim. We wczesnym Średniowieczu był to gród Pruski. Najstarsza wzmianka na temat tej miejscowości pochodzi z 1234 roku: Stumo circa Postelin (Sztum w okolicy Postolina). Miasto w XIII wieku założyli Krzyżacy w miejscu dawnego grodu Prusów. Sztum otrzymał prawa miejskie w 1416 roku, w latach 1466-1722 znalazł się w inkorporowanych do Rzeczpospolitej Prusach Królewskich.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}