W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Czernickie laleczki odpustowe

29.06.2020

W dniu 29 czerwca 2020 roku na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze: „czernickie laleczki odpustowe”.

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)                                           

Kruche ciastka, kształtem przypominające kontury dziewczynki i chłopca

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)

Płaski

Wielkość

Waga 5-6 g, długość od 4 do 8 cm

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)

Kremowa

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Stała i krucha

Smak i zapach

Charakterystyczny maślany zapach z wyczuwalną nutą wanilii
 

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

W Gminie Czernice Borowe w Sanktuarium Św. Stanisława Kostki w Rostkowie raz w roku odbywa się największy w okolicy odpust. Jednym z najbardziej popularnych wyrobów cukierniczych, możliwych do nabycia na odpustowych straganach są czernickie laleczki odpustowe. Są to tradycyjne, kruche ciastka, które swoją popularność zdobyły w czasach powojennych. Kiedy w sklepach brakowało wielu towarów i artykułów spożywczych, na odpustowych straganach okoliczni mieszkańcy nabywali regionalne słodycze obdarowując nimi dzieci.

Czernickie laleczki odpustowe nazwę zawdzięczają swoim kształtom. Początkowo wycinano je nożem bądź wykrawano kubkiem. Z czasem forma ciastek ewoluowała od prostokątów, kółek, rombów przez ciastko z tzw. „dziurką”, po zwierzątka. Ostatecznie czernickie ciastka odpustowe posiadają swój utrwalony kształt dziewczynki i chłopca – tzw. laleczek.

Tradycyjna laleczka odpustowa sporządzana jest z mąki pszennej, masła, cukru oraz jaj pozyskiwanych z własnych gospodarstw domowych. Przygotowanie ciasta rozpoczyna się od posiekania mąki z masłem, cukrem dodając żółtka wraz z wanilią. Gotową masę powinno schłodzić się przez około 30-40 min. Wykrojone ciastka układa się na blasze i piecze w piekarniku. Wypieczone i ostudzone laleczki zdobi się i barwi. Mieszkanki Gminy Czernice Borowe wspominają, że czernickie ciasteczka zdobiło się i do dnia dzisiejszego zdobi lukrem pozyskanym tylko i wyłącznie przy użyciu naturalnych barwników roślinnych np. z marchwi. Niektóre gospodynie posiadają jeszcze stare, tradycyjne foremki, do wykrawania charakterystycznego wzoru.

Czernickie laleczki odpustowe znane są w całej okolicy i do dnia dzisiejszego wypieka się je z okazji dożynek, świąt kościelnych, świeckich, festynów czy regionalnych konkursów kulinarnych. Czernickie laleczki odpustowe zdobyły I nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu” w czerwcu 2018 roku w Pomiechówku.

{"register":{"columns":[]}}