W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

„Kanon kuchni polskiej”

29.08.2019

W Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie minister Jan Krzysztof Ardanowski omówił rezultaty prac nad projektem pod nazwą „Kanon kuchni polskiej”.

Konferencja Kanon kuchni polskiej

Celem tego projektu jest wybranie i opisanie co najmniej stu potraw, które są najbardziej charakterystyczne dla kuchni polskiej. Projekt przewiduje określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod i przepisów polskiej kuchni, które będą uważane za jej podstawę.

– Stworzenie kanonu narodowej kuchni polskiej może być doskonałą promocją Polski na świecie – zapewnił minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

 – Polska kuchnia to spuścizna po naszych dziejach historycznych, to nasza tradycja, to coś, czym się szczycimy – podkreślił minister i zaznaczył, że kuchnia regionalna związana jest z mniejszościami etnicznymi, które wśród nas żyły: Żydów, Niemców, Olendrów, Tatarów, Rusinów czy Czechów. Powoduje to, że wiele elementów kuchni różnych narodów wpisało się w nasze dziedzictwo kulinarne. Dziś można do niego zaliczyć setki potraw. 

 – Podjąłem inicjatywę, żeby z okazji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości stworzyć – przy pomocy wybitnych specjalistów, naukowców i kucharzy – coś, co na roboczo nazwałem „Kanonem kuchni polskiej”. Tej kuchni, która najbardziej kojarzy się z polskimi daniami. Po wielu miesiącach prac prowadzonych pod kierownictwem profesora Jarosława Dumanowskiego  z UMK w Toruniu, taki zbiór potraw powstał. To są najbardziej powtarzalne i popularne polskie dania, które można nazwać narodowymi – podkreślił minister.

Kanon to próba uporządkowania tego obszaru tak, aby doprowadzić do swoistego renesansu kuchni polskiej, a następnie zapewnić jednolity przekaz na arenie międzynarodowej. Kanon skonstruowany jest tak, jak tradycyjny polski obiad. Są w nim przystawki, zupy, drugie dania i desery.

– Zadanie, polegające na wyborze stu dań, było bardzo trudne, ponieważ jest ich znacznie, znacznie więcej. Zapewne łatwiej byłoby wybrać ich pięćset niż sto – zauważył szef resortu rolnictwa. Dodał, że Kanon opracowany jest w dwóch odsłonach. Zawiera on przepis staropolski bardzo ciekawy, ale trudny dziś do zastosowania i przepis przetworzony przez najlepszych polskich kucharzy i dostosowany do dzisiejszych kulinarnych realiów.

Podczas konferencji zaangażowany w projekt Maciej Nowicki, szef kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, przedstawił opracowane na podstawie oryginalnych przepisów współczesne interpretacje kilku wpisanych do Kanonu potraw. Były wśród nich: jarmuż z kasztanami, hyćka czyli polewka z bzowych jagód, gołąbki z kapusty i szarlotka po warszawsku.

– Wielu turystów przyjeżdżających do nas z całego świata chce posmakować czegoś, co się z Polską kojarzy. Podobnie jak my wyjeżdżając za granicę szukamy smaków tamtych narodów. We Włoszech jemy pizzę, w Japonii sushi, a we Francji delektujemy się serami. Tak samo zagraniczni turyści szukają czegoś, co jest potrawą polską. Dlatego dalszym działaniem w kierunku rozwijania „Kanonu kuchni polskiej” będzie zachęcanie restauracji do tego, aby w swoim menu miały z tych stu dań kilka potraw. Gdy przyjdzie tam zagraniczny turysta będzie wiedział, że w ich ofercie są naprawdę tradycyjne dania, które wywodzą się z naszej kultury – zaznaczył minister Ardanowski.

Według ministra w przyszłości „Kanon kuchni polskiej” powinien być punktem odniesienia dla restauratorów, szefów kuchni, szkół gastronomicznych, dziennikarzy, działaczy kulinarnych, polskich placówek dyplomatycznych oraz wszystkich innych, którzy będą chcieli włączyć się w promocję i propagowanie kuchni polskiej.

– Myślę, że dobrym pomysłem byłoby przyznawanie specjalnego znaku dla restauratora, który informowałby o tym, że w menu znajdują się oprócz rozmaitych frykasów z całego świata, także nasze tradycyjne potrawy, które dobrze kojarzą się z Polską. To praktyczny zabieg, który może być bardzo przydatny do zwiększenia sprzedaży na rynku  krajowym. A może kiedyś z naszą narodową kuchnią przebijemy się do wielkich, ponadnarodowych sieci restauracyjnych. Wszystko przed nami – podsumował dzisiejsze spotkanie minister Ardanowski.

„Kanon kuchni polskiej” jest próbą odpowiedzi na pytanie czym jest kuchnia polska, bo kuchnia polska to nie tylko to, co dzisiaj w naszym kraju jemy. To także to, co jest dla naszego kraju charakterystyczne i wyjątkowe. Kuchnia to coś więcej niż same potrawy, to także  pewne zasady, idee rozstrzygające o tym co jest smaczne, zdrowe, z jakiegoś powodu dla nas odpowiednie i właśnie nasze.

Projekt „Kanonu kuchni polskiej” zostanie wkrótce opublikowany na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi i poddany będzie szerokim konsultacjom.

Uwagi i opinie prosimy przesyłać do 30 września 2019 r. na adres e-mail: kanon@minrol.gov.pl

Potrawy zaproponowane w „Kanonie kuchni polskiej”

I.       Przystawki

  1. Półgęsek    
  2. Gęsie szyje 
  3. Wątróbka gęsia   
  4. Kaszanka   
  5. Serdelki     
  6. Kołduny litewskie
  7. Tatar
  8. Raki 
  9. Śledź marynowany       
  10. Szczupak po żydowsku 
  11. Karp po żydowsku        
  12. Węgorz      
  13. Sielawa      
  14. Babka ziemniaczana
  15. Ziemniaki nadziewane
  16. Cebularz    
  17. Marchew faszerowana  
  18. Jarmuż z kasztanami     
  19. Knysze      
  20. Sałata grenadierska armii gen. Hallera       
  21. Pasztet z zająca    
  22. Buraczki    
  23. Szparagi po polsku       
  24. Polenta [z bryndzą]       
  25. Wątróbka cielęca 

II.      Zupy

  1. Rosół
  2. Żur żytni    
  3. Żur owsiany        
  4. Żur wielkopostny (rybny i wegański)
  5. Kapuśniak 
  6. Czernina    
  7. Krupnik
  8. Zupa grzybowa
  9. Barszcz      
  10. Chłodnik litewski
  11. Chłodnik owocowy       
  12. Ogórkowa 
  13. Polewka piwna    
  14. Zupa rybna
  15. Zupa rakowa       
  16. Szczawiowa
  17. Grochowa  
  18. Pokrzywowa       
  19. Zupa śliwkowa    
  20. Hyćka        
  21. Zupa kminkowa
  22. Flaki
  23. Zupa z konopi     
  24. Zupa makowa     
  25. Szparagowa

III.    Dania główne     

  1. Kotlet schabowy 
  2. Zrazy polskie      
  3. Jagnięcina i baranina     
  4. Wereszczaka       
  5. Bigos
  6. Kiełbasa w piwie 
  7. Pierogi ruskie      
  8. Pierogi z serem    
  9. Pierogi z owocami (czarnymi jagodami, wiśniami, truskawkami, jabłkami itd.)    
  10. Pieróg z kaszą gryczaną
  11. Gołąbki
  12. Fasolka po bretońsku (z armii Hallera)       
  13. Szczupak po polsku      
  14. Szczupak na żółto z staropolska       
  15. Sandacz po polsku z jajami     
  16. Karp po polsku (w sosie piernikowym lub szarym)       
  17. Pieczona gęś        
  18. Kotlety z dzika    
  19. Polędwica jelenia 
  20. Zając ze śmietaną
  21. Sarnina      
  22. Klops na kwaśno 
  23. Kurczak nadziewany     
  24. Potrawka z kurczaka     
  25. Kaszka krakowska

IV.    Desery       

  1. Sękacz       
  2. Pierniki      
  3. Szarlotka   
  4. Zefir jabłkowy    
  5. Legumina jabłkowa z chlebem żołnierskim (armia gen. Hallera)       
  6. Jabłka faszerowane       
  7. „Ser” z jabłek      
  8. Gruszki w winie z przyprawami korzennymi       
  9. Mus z gruszek     
  10. Sernik        
  11. Makowiec  
  12. Baba szafranowa 
  13. Babka drożdżowa
  14. Mazurek    
  15. Suszone śliwki nadziewane migdałami      
  16. Placek drożdżowy ze śliwkami
  17. Kisiel z owoców (wiśni, malin, truskawek itd.)    
  18. Pascha       
  19. Pączki        
  20. Chruściki   
  21. Kremówka 
  22. Marcepan  
  23. Maliny       
  24. Poziomki   
  25. Rurki z bitą śmietaną    

Zdjęcia (13)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
03.09.2019 11:32 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
30.08.2019 07:37 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}