Kiełbasa tradycyjnie wyrabiana
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-06-19 w kategorii: Mięso świeże oraz produkty mięsne w województwie małopolskim
Wygląd:
Kiełbasa w jelicie naturalnym, w formie typowym wianków, delikatnie podsuszana, na przekroju widoczne kawałki mięsa i tłuszczu.
Kształt:
Batony układające się w wianki o średnicy ok. 30 cm, jednostronnie skręcone. Na przekroju owalne plastry.
Wielkość:
Pojedynczy wianek o średnicy ok. 30 cm, średnica plastra ok. 25 mm.
Barwa:
Zewnętrzna od jasnobrązowej do ciemnobrązowej, na przekroju różowo-kremowa, z widocznym pieprzem w kolorze czarnym oraz szarym „oczkiem”.
Konsystencja:
Konsystencja zwarta, dosyć jędrna.
Smak:
Aromatyczny smak i zapach wędzonego mięsa wieprzowego z wyraźnym posmakiem czosnku i pieprzu.
Tradycja:
Tradycje masarskie w gminach Liszki i Czernichów związane są z szeroko rozpowszechnioną na tych terenach produkcją żywca wieprzowego. W tych dwóch gminach Liszki i Czernichów, w roku 1894 prowadziło działalność masarską prawie tylu rzeźników, co w Krakowie. Od II połowy XIX w. był to drugi, po Krakowie, ośrodek produkcji wyrobów wędliniarskich w powiecie. Tradycja prowadzenia działalności gospodarczej na tym terenie w zakresie rzeźnictwa i wędliniarstwa kontynuowana była nieprzerwanie do wybuchu II wojny świtowej. Od tego czasu na terenie gminy Liszki i Czernichów kultywowana jest lokalna tradycja wyrobu kiełbas i wędlin bazując na tradycyjnych recepturach i sposobach produkcji. Do produkcji kiełbasy tradycyjnie wyrabianej wykorzystuje się ciepłe mięso ze świeżo zabitych świń z szynki, łopatki, karkówki i proste przyprawy takie jak sól, grubo mielony czarny pieprz i czosnek. W kiełbasie tradycyjnie wyrabianej bardzo ważne jest, aby po przekrojeniu kiełbasy pokazało się charakterystyczne dla niepeklowanego mięsa tzw. „szare oko”. Świadczyło to o tradycyjnym sposobie wyrobu tej kiełbasy. Podczas wyrobu tej kiełbasy masarze sprawdzali także czy kiełbasa „rechce”, tzn. czy przy dotknięciu wydaje charakterystyczny dźwięk, co było oznaką, że kiełbasa była już gotowa.
- Ostatnia modyfikacja:
- 11.07.2018 09:23 Iwona Chromiak
- Pierwsza publikacja:
- 11.07.2018 09:23 Iwona Chromiak