W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Napój z kwiatów czarnego bzu

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-11-20 W kategorii Napoje w województwie śląskim

napój z czarnego bzu

Wygląd:

Ciecz z widocznymi bąbelkami gazu. Po nalaniu do naczynia na górze pojawia się biała piana.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Jasnosłomkowa.

Konsystencja:

Ciecz o klarownej konsystencji.

Smak:

Kwaskowy, orzeźwiający smak z wyczuwalnymi bąbelkami gazu.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

W Polsce bez czarny jest rośliną pospolicie występującą „zarówno na niżu, jak i w górach, aż po regiel dolny. Rośnie w lasach, zaroślach, parkach i w pobliżu domostw” (Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”, 1987 r.). Ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie był wykorzystywany od dawna do celów leczniczych i spożywczych. Jak pisze Irena Gumowska w książce „Na co dzień i od święta” z 1986 r.: „Kiedyś czarny bez był otoczony wprost czcią. Trzeba było przed krzakiem zdejmować czapkę, pokłonić się, bo przecież leczy 12 chorób”. Z kwiatów czarnego bzu przyrządzano wiele przetworów, między innymi soki, napoje i syropy.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:40 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:40 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}