W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pierogi wigierskie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-10-30 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podlaskim.

Wygląd:

Pierogi o kształcie półksiężyca. Na przekroju widoczne owocowe nadzienie i warstwa ciasta.

Kształt:

Półkolisty.

Rozmiar:

Długość 8-14 cm.

Barwa:

Ciemnożółta lub złocista, na przekroju w zależności od użytych owoców.

Konsystencja:

Stała, ciasto delikatne i kruche.

Smak:

Słodki lub kwaśny w zależności od użytych owoców, typowy dla pierogów pieczonych na oleju.

Tradycja:

Tradycja wyrabiania pierogów wigierskich według wspomnień lokalnych gospodarzy sięga początku XX wieku. Mieszkańcy Suwalszczyzny doskonale znają ich smak, wymieniając pierogi jako ulubione danie, obecne w każdym domu od czasów ich dzieciństwa. Pierogi wykonuje się według tradycyjnego przepisu z mąki pszennej, margaryny, cukru, jaj, śmietany, proszku do pieczenia, octu. „Przygotowane ciasto należało rozwałkować na duży cienki placek, a później wykrawać z niego kwadraty o boku około siedmiu centymetrów. Uprzednio przygotowany farsz był nakładany łyżką stołową, a pieróg zlepiany i dodatkowo zawijany wzdłuż brzegu, żeby nie wydostało się z niego nadzienie” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Suwałk). Pieróg zawijany na dłoni ma charakterystyczny kształt i wielkość. Nadzienie stanowią całe owoce, obsypane cukrem i mąką ziemniaczaną. Tak przygotowany pieróg jest smażony na głębokim oleju do momentu zarumienienia, a następnie podawany do jedzenia na gorąco. Pierogi smażone były potrawą sezonową, robiono je w czasie występowania czarnej jagody w okolicznych lasach. „(…) jagody przeznaczone na pierogi były zbierane z najlepszych jagodników. Za takie uznawano lasy w okolicach wsi Mikołajewo. Nie mogły być stare, ani strząchnięte. Najlepsze były te jagody, które zbierano powoli” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami miejscowości Leszczewo). Z czasem ze względu na krótki sezon występowania czarnych jagód, zaczęto przygotowywać nadzienie z innych owoców, m.in. z jabłek, gruszek, truskawek, poziomek czy brzoskwiń. Tradycja przygotowywania pierogów wigierskich według niezmienionej receptury jest wciąż podtrzymywana w regionie. Pierogi wigierskie są prezentowane i nagradzane na różnych wydarzeniach promujących tradycyjną i regionalną kuchnię, w tym m.in. w konkursie na „Najlepszy spożywczy produkt regionalny Suwalszczyzny” oraz w konkursie na najsmaczniejszą podlaską potrawę w kategorii: potrawa bezmięsna.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
17.07.2018 11:32 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
17.07.2018 11:32 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}