Powrót

System Quality Meat Program (QMP)

Materiał opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

System QMP jest krajowym system jakości żywności, który obejmuje swoimi standardami praktycznie cały proces produkcji wołowiny, a w szczególności wzmacnia zaufanie pomiędzy poszczególnymi podmiotami uczestniczącymi w łańcuchu dostaw.

W ramach systemu certyfikowane są poszczególne obszary łańcucha dostaw wołowiny, począwszy od produkcji żywca wołowego, poprzez produkcję i dostawców pasz, transport a na przetwórcach kończąc.

Zaufanie oparte o wysoką jakość produkcji oraz produktów końcowych jest kluczowe, aby sprostować zmieniającym się wymaganiom rynku.

Jakość wołowiny wytworzonej w ramach systemu QMP wynika ze szczegółowych obowiązków producentów żywca, które gwarantują cechy charakterystyczne w procesie produkcji, a w szczególności:

• dobór odpowiednich ras do produkcji zwierząt kwalifikowanych w Systemie QMP:

  1. Bydło ras mięsnych Limousine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN), (AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simental (SM), Galloway (GA), Highland (HI), Belgijska biało-błękitna (BB), Wagyu (WA), Blond d’Aquitaine (BD) oraz mieszańce mięsne (MM), których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mięsnych. kwalifikują się do oznaczania znakiem System QMP „Wołowina QMP z ras mięsnych.
  2. Bydło ras mlecznych (HO, RW, RE, ZR, ZB) i ich mieszańców (MS) oraz bydła w typie użytkowym kombinowanym (RP, MO, BG, SM) i ich mieszańców (MS)

• sposób postępowania ze zwierzętami, w szczególności stosowanie systemu bezuwięziowego w gospodarstwie,

• stosowanie zaleceń opasania w ramach Systemu QMP, w szczególności osiągnięcie wagi ubojowej i parametrów tuszy dla zwierząt w wymaganym wieku.

W Systemie QMP dbałość o jakość żywności, wsparta założeniami dobrostanu zwierząt, bezpieczeństwa żywności, dobrej praktyki rolniczej GAP i dobrej praktyki produkcyjnej GMP, podlega weryfikacji przez jednostki certyfikujące.

Więcej informacji o systemie QMP można znaleźć na stronie internetowej: qmpsystem.eu.

Jednostki certyfikujące działające w ramach systemu Quality Meat Program (QMP):

  1. BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o., ul. Lubicz 25A, 31-503 Kraków, tel./fax: +48 12 430 36 06, sekretariat@biocert.pl, www.biocert.pl,
  2. Kiwa COBICO Sp. z o.o., Przebieczany 529, 32-020 Wieliczka, tel.: + 48 12 630 90 90 w. 24, + 48 509-095-470, pl.cobico@kiwa.pl, www.cobico.pl,
  3. eCO2 Sp. z o .o. z siedzibą w Olsztynie, ul. Towarowa 9/101, 10-416 Olsztyn, tel.: 604291 214, eco2@eco2cert.pl, https://eco2cert.pl/,
  4. TÜV SÜD Polska Sp. z o.o. ul. Podwale 17, 00-252 Warszawa, tel.: +48 518 793 569 tuv.pl@tuvsud.com, https://www.tuvsud.com/pl-pl,
  5. Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. ul. Młynarska 42, 01-171 Warszawa, tel: 666 338 204, 606 202 230; 22 884 00 20, sekretariat@agroeko.com.pl, https://www.agroeko.com.pl/,
  6. Krajowe Centrum Badań i Certyfikacji „Gwarantowana Jakość” Sp. Z o. o.
    ul. Naramowicka 144, 61-619 Poznań, tel: 885 565 870; 61 824 47 50, biuro@kcbic.pl, http://www.kcbic.pl/,
  7. “PNG” Sp. z o.o. Cisów 77 A, 26-021 Daleszyce tel.: + 48 609 715 591,
    biuro@certyfikacja.co, https://certyfikacja.co/,
  8.  TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o . ul. Wolności 347, 41-800 Zabrze, tel: + 48 697 113 492, 603 787 374, qmp@tuv.com, https://www.tuv.com/poland/pl/ .
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
12.05.2025 10:51 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
30.04.2019 07:45 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}