W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

System Quality Meat Program (QMP)

opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

System Quality Meat Program (QMP)

Jakość wołowiny i młodej wołowiny wytworzonej w ramach systemu QMP wynika ze szczegółowych obowiązków producentów żywca, które gwarantują cechy charakterystyczne w procesie produkcji, a w szczególności:

  • dobór odpowiednich ras do produkcji zwierząt kwalifikowanych w Systemie QMP bydło ras mięsnych Limousine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN), (AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simental (SM), oraz mieszańce mięsne (MM), których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mięsnych oraz bydło ras mlecznych (HO, RW, RE, ZR, ZB) i ich mieszańców (MS) oraz bydła w typie użytkowym kombinowanym (RP, MO, BG, SM) i ich mieszańców (MS2), których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mięsnych,
  • sposób postępowania ze zwierzętami, w szczególności stosowanie systemu bezuwięziowego w gospodarstwie,
  • stosowanie zaleceń opasania w ramach Systemu QMP, w szczególności osiągnięcie wagi ubojowej i parametrów tuszy dla zwierząt w wymaganym wieku.

System QMP określa również standardy dotyczące pasz, transportu zwierząt i sposobu postępowania z nimi w rzeźniach.

Ponadto, jakość końcowego produktu charakteryzuje:

1. W odniesieniu do wołowiny QMP:

  • umięśnienie E, U, R, O+ oraz otłuszczenie 2, 3, 4- wg skali EUROP,
  • minimalna waga tuszy buhajka i wolca 240 kg, jałówki 220 kg,
  • tusza wołowa kategorii A, C, E
  • tłuszcz twardy, biały lub kremowo-biały,
  • mięśnie i tłuszcz wolne od krwiaków,
  • pH mięsa po wychłodzeniu nie może przekraczać 5,8,
  • mięso wolne od wady typu DFD (od ang. dark, firin, dry).

2. W odniesieniu do młodej wołowiny QMP:

  • umięśnienie E, U, R, O+ oraz otłuszczenie 1, 2, 3 wg skali EUROP,
  • masa tuszy nie może być niższa niż 160 kg,
  • tusza wołowa kategorii Z od 8 do 12 miesięcy,
  • tłuszcz twardy i biały lub kremowo-biały,
  • mięśnie i tłuszcz wolne od krwiaków,
  • pH mięsa po wychłodzeniu nie może przekraczać 5,8,
  • mięso wolne od wady typu DFD (od ang. dark, firm, dry).

Więcej informacji o systemie QMP można znaleźć na stronie internetowej  www.qmpsystem.pl

Jednostki certyfikujące działające w ramach systemu Quality Meat Program (QMP):

  1. BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o., ul. Lubicz 25A, 31-503 Kraków, tel./fax: +48 12 430 36 06,  sekretariat@biocert.plwww.biocert.pl
  2. COBICO Sp. z o.o., Przebieczany 529, 32-020 Wieliczka, tel.: + 48 12 630 90 90 w. 24, + 48 509-095-470, cobico@cobico.pl, www.cobico.pl
  3. EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o. siedziba: ul. Jacka Kaczmarskiego 27
    02-679 Warszawa, adres do korespondencji: Dąbrowica 185 P /k Lublina
    21-008 Tomaszowice,
    tel: +48 (81) 501 68 30, fax: +48 (81) 501 68 49 biuro@ekogwarancja.pl, www.ekogwarancja.pl
  4. eCO2 Sp. z o .o. z siedzibą w Olsztynie, ul. Towarowa 9/101, 10-416 Olsztyn, tel.: 604291 214, eco2@eco2cert.plhttps://eco2cert.pl/

 

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
24.04.2024 13:31 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
30.04.2019 07:45 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}