W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

System Quality Meat Program (QMP)

Materiał opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

System QMP jest krajowym system jakości żywności, który obejmuje swoimi standardami praktycznie cały proces produkcji wołowiny, a w szczególności wzmacnia zaufanie pomiędzy poszczególnymi podmiotami uczestniczącymi w łańcuchu dostaw.

W ramach systemu certyfikowane są poszczególne obszary łańcucha dostaw wołowiny, począwszy od produkcji żywca wołowego, poprzez produkcję i dostawców pasz, transport a na przetwórcach kończąc.

Zaufanie oparte o wysoką jakość produkcji oraz produktów końcowych jest kluczowe, aby sprostować zmieniającym się wymaganiom rynku.

Jakość wołowiny wytworzonej w ramach systemu QMP wynika ze szczegółowych obowiązków producentów żywca, które gwarantują cechy charakterystyczne w procesie produkcji, a w szczególności:

• dobór odpowiednich ras do produkcji zwierząt kwalifikowanych w Systemie QMP:

  1. Bydło ras mięsnych Limousine (LM), Charolaise (CH), Angus (AN), (AR), Hereford (HH), Salers (SL), Simental (SM), Galloway (GA), Highland (HI), Belgijska biało-błękitna (BB), Wagyu (WA), Blond d’Aquitaine (BD) oraz mieszańce mięsne (MM), których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mięsnych. kwalifikują się do oznaczania znakiem System QMP „Wołowina QMP z ras mięsnych.
  2. Bydło ras mlecznych (HO, RW, RE, ZR, ZB) i ich mieszańców (MS) oraz bydła w typie użytkowym kombinowanym (RP, MO, BG, SM) i ich mieszańców (MS)

• sposób postępowania ze zwierzętami, w szczególności stosowanie systemu bezuwięziowego w gospodarstwie,

• stosowanie zaleceń opasania w ramach Systemu QMP, w szczególności osiągnięcie wagi ubojowej i parametrów tuszy dla zwierząt w wymaganym wieku.

W Systemie QMP dbałość o jakość żywności, wsparta założeniami dobrostanu zwierząt, bezpieczeństwa żywności, dobrej praktyki rolniczej GAP i dobrej praktyki produkcyjnej GMP, podlega weryfikacji przez jednostki certyfikujące.

Więcej informacji o systemie QMP można znaleźć na stronie internetowej: qmpsystem.eu.

Jednostki certyfikujące działające w ramach systemu Quality Meat Program (QMP):

  1. BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o., ul. Lubicz 25A, 31-503 Kraków, tel./fax: +48 12 430 36 06, sekretariat@biocert.pl, www.biocert.pl,
  2. Kiwa COBICO Sp. z o.o., Przebieczany 529, 32-020 Wieliczka, tel.: + 48 12 630 90 90 w. 24, + 48 509-095-470, pl.cobico@kiwa.pl, www.cobico.pl,
  3. eCO2 Sp. z o .o. z siedzibą w Olsztynie, ul. Towarowa 9/101, 10-416 Olsztyn, tel.: 604291 214, eco2@eco2cert.pl, https://eco2cert.pl/,
  4. TÜV SÜD Polska Sp. z o.o. ul. Podwale 17, 00-252 Warszawa, tel.: +48 518 793 569 tuv.pl@tuvsud.com, https://www.tuvsud.com/pl-pl,
  5. Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. ul. Młynarska 42, 01-171 Warszawa, tel: 666 338 204, 606 202 230; 22 884 00 20, sekretariat@agroeko.com.pl, https://www.agroeko.com.pl/,
  6. Krajowe Centrum Badań i Certyfikacji „Gwarantowana Jakość” Sp. Z o. o.
    ul. Naramowicka 144, 61-619 Poznań, tel: 885 565 870; 61 824 47 50, biuro@kcbic.pl, http://www.kcbic.pl/,
  7. “PNG” Sp. z o.o. Cisów 77 A, 26-021 Daleszyce tel.: + 48 609 715 591,
    biuro@certyfikacja.co, https://certyfikacja.co/,
  8.  TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o . ul. Wolności 347, 41-800 Zabrze, tel: + 48 697 113 492, 603 787 374, qmp@tuv.com, https://www.tuv.com/poland/pl/ .
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
12.05.2025 10:51 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
30.04.2019 07:45 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}