W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ser gazdowski – gołka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-11-13 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim

ser gazdowki -gołka

Wygląd:

Wyrzeźbiony walec, na przekroju w kształcie koła.

Kształt:

Zewnętrzny – walec, na przekroju kształt koła.

Rozmiar:

Waga 15–20 dkg.

Barwa:

Barwa zewnętrzna skórki – od żółtej do brązowej z delikatnym połyskiem.

Konsystencja:

W dotyku stała i delikatna, miąższ miękki i elastyczny.

Smak:

Smak delikatny, lekko słony.

Dodatkowe Informacje:

Ser gazdowski – gołka produkowany jest w całości z mleka krowiego. Mleko pochodzi od krowy rasy górskiej czerwonej.

Tradycja:

Ser gazdowski – gołka to produkt tradycyjnie wytwarzany z mleka krowiego, charakteryzujący się delikatnym smakiem. Nazwa jego pochodzi od słowa gazda, czyli rolnik, a w języku potocznym nazywany jest często „gołka” lub „pucok”. Tradycja produkcji sera gazdowskiego przywędrowała do beskidzkich wsi razem z kulturą wołoską, zwaną również „wałaską”. W publikacji „Zarys kultury ludowej Śląska Cieszyńskiego” z 1995 r., Marian Dembiniok pisze: „Górale śląscy zamieszkiwali niewielką część zachodniego łuku Karpat, zwanego Beskidem Śląskim. Wałasi cieszyńscy zaludnili środkową część Śląska Cieszyńskiego – teren pagórkowaty, wzniesiony na południu i nachylony ku północnemu zachodowi. (…) Wałasi cieszyńscy trudnili się rolnictwem i hodowlą bydła”.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:45 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:45 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}