Syrnik z krupami
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-09-11 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Ciasto z charakterystyczną na wierzchu kratą z ciasta oraz krupami z kaszy gryczanej.
Kształt:
Prostokątny lub okrągły.
Rozmiar:
W zależności od użytej formy.
Barwa:
Jasnobrązowa do ciemnozłocistej.
Konsystencja:
Pulchne, wyrośnięte, miękkie.
Smak:
Słodkawy, zapach pieczonego sera.
Tradycja:
Gmina Sieniawa leży w Kotlinie Sandomierskiej, w regionie nazywanym Płaskowyżem Tarnogrodzkim. Obszar ten to rozległa dolina o łagodnych stokach z licznymi stawami i mokradłami, których pochodzenie wiąże się z przemieszczeniem się koryta Sanu, który w przeszłości wędrował dość szeroko, zostawiając ślady w postaci starorzeczy i mokradeł. Syrnik z krupami to tradycyjne ciasto z terenów Sieniawszczyzny. Niegdyś bieda galicyjska zmuszała gospodynie do wymyślenia przeróżnych kombinacji kulinarnych. Przysmaki te musiały być nie tylko zdrowe, smaczne, ale też tanie w przygotowaniu. Ten nietypowy wypiek – syrnik z krupami odtworzony został ze starego zeszytu jednej z mieszkanek Pigan. Na ciasto należy przygotować: mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia. „Składniki trzeba dobrze wymieszać, wyrobić i rozwałkować, a następnie rozwałkowanym plackiem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Z części placka wykrawa się paski na kratkę. Na masę serową trzeba ok. 1,5 kg sera, 10 jaj rozdzielonych od żółtka, prawie całą kostkę masła, trochę mąki ziemniaczanej, odrobinę soli i oczywiście mniej więcej pół szklanki kaszy gryczanej, którą trzeba zaparzyć, a potem wystudzić. Zaparzanie polega na zalaniu kaszy wrzątkiem. Cukier uciera się z żółtkami na gładką masę, stopniowo dodaje zmielony ser i pozostałe składniki oraz część kaszy. Całość należy dokładnie wymieszać i na koniec połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami (ubija się z odrobiną soli). Taką masę można już wylać na podkład z ciasta, na wierzchu robi się kratkę z pasków ciasta, smaruje żółtkiem, a między kratki wsypuje resztę krup” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami wsi Pigany). Sernik należy piec aż do mocnego zarumienienia. Sernik z krupami odróżnia się od innych ciast tym, że zawsze na wierzchu ciasta ma jasnobrązową kratę z ciasta i w tę kratę wrzucone krupy z kaszy gryczanej. Sernik ten jest pulchny, lekki, o ciekawym smaku i zapachu pieczonego sera.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.09.2018 14:24 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.09.2018 14:24 Sławomir Mucha