Konferencja pn. „Tradycja, technologia - współczesna żywność"
18.09.2025
Najważniejsze wyzwania związane z jakością i bezpieczeństwem żywności, rola tradycji kulinarnych i nowoczesnej technologii w produkcji żywności oraz edukacja konsumencka jako istotny element dokonywania świadomych wyborów były przedmiotem konferencji pn. „Tradycja, technologia – współczesna żywność" zorganizowanej przy współpracy Wojewody Warmińsko-Mazurskiego Radosława Króla, Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Ryszarda Piórkowskiego oraz Dziekan Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie dr hab. inż. Justyny Żulewskiej, prof. UWM.
Konferencja objęta honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz J.M. Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie odbyła się 16 września 2025 r. w siedzibie Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Wojewódzkiego w Olsztynie. Wśród prelegentów znaleźli się przedstawiciele świata nauki jak i organów działających na straży przestrzegania przepisów prawa żywnościowego. Konferencja zgromadziła blisko 300 osób. Wśród słuchaczy nie zabrakło ludzi nauki, administracji, inspekcji, przedsiębiorców, konsumentów oraz uczniów szkół branżowych. W wydarzeniu uczestniczył Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Ewa Krzyżewska-Kuran Dyrektor Generalna GIJHARS. Grzegorz Sobczyński Z-ca Dyrektora - Departament Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Paweł Cywiński Pełnomocnik Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi ds. Żuław Wiślanych, wice wojewoda Warmińsko-Mazurski Zbigniew Szczypiński, Robert Turlej, Członek Zarządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego, przedstawiciele świata nauki na czele z prof. dr hab. Monika M. Kaczmarek, oraz prof. dr hab. Wiesław Wiczkowski reprezentujący Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, dr hab. inż. Mariola Grzybowska-Brzezińska, prof. UWM Prorektor ds. polityki kadrowej i finansowej UWM Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie reprezentującą Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie a także przedstawiciele instytucji nadzorujących jakość produktów spożywczych znajdujących się w obrocie w tym Jerzy Koronowski Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Lekarz Weterynarii, Janusz Dzisko Warmińsko-Mazurski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny.
Udział w konferencji „Tradycja, technologia – współczesna żywność” pozwolił spojrzeć na żywność z wielu perspektyw – naukowej, konsumenckiej i urzędowej. To cenna okazja do wymiany wiedzy, doświadczeń i dobrych praktyk, które realnie wpływają na bezpieczeństwo i jakość produktów, które trafiają na nasze stoły. Konferencja umocniła przekonanie, że świadomy konsument to bezpieczny konsument, a edukacja, rzetelna informacja i współpraca różnych środowisk są kluczowe w budowaniu zaufania do żywności – zarówno tej tradycyjnej, jak i nowoczesnej.
Konferencja była okazją do omówienia kwestii budzących obawy społeczne takie jak stosowanie dodatków do żywności, obecność alergenów, wprowadzanie tzw. nowej żywności oraz problemu fałszowania żywności. Wiele z tych zagadnień budzi niepokój konsumentów, mimo że są one ściśle regulowane i monitorowane. W związku z tym ważnym elementem spotkania było przedstawienie aktualnej wiedzy naukowej oraz działań podejmowanych przez instytucje kontrolne w celu zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności.
Uczestnicy konferencji mieli również możliwość degustacji produktów regionalnych wyprodukowanych przez producentów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.
Patronat medialny nad wydarzeniem objęło Radio Olsztyn oraz TVP3 Olsztyn.
Wszystkie osoby zainteresowane tematyką konferencji mają możliwość zapoznania się ze streszczeniami wszystkich wykładów znajdującymi się w materiałach pokonferencyjnych.
Materiały
Materiały pokonferencyjnematerialy_pokonferencyjne_tradycja_technologia_wspolczesna_zywnosc1.pdf 2.47MB
Wideo
Zdjęcia (15)
- Ostatnia modyfikacja:
- 24.09.2025 17:02 Andrzej Giżyński
- Pierwsza publikacja:
- 24.09.2025 17:02 Andrzej Giżyński