W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Amoniaczki – ciasteczka na niedzielę

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2014-08-22 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Ciasteczka o różnych kształtach, m.in. gwiazdki, półksiężyce lub okrągłe, posypane cukrem bądź posypką orzechową lub konfiturą.

Kształt:

W zależności od foremki.

Rozmiar:

W zależności od foremki, najczęściej 5-7 cm średnicy.

Barwa:

Złota, na przekroju mocno kremowa.

Konsystencja:

Miękka, krucha.

Smak:

Maślany, słodki.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Pomorze przez wieki było obszarem, na którym stykało się wiele kultur i nacji. Po II wojnie światowej przybyły tu grupy ludności z terenów całej Polski oraz repatrianci z Kresów Wschodnich. Wszystkie te grupy ludności przyniosły z sobą m.in. własne nawyki żywieniowe tworząc nowy rozdział w historii kuchni pomorskiej. Tradycja wykonywania ciasteczek – amoniaczków powiązana jest z rodzinami przybyłymi na Kaszuby pod koniec lat 40. XX w. z terenów Lubelszczyzny. W rodzinach tych amoniaczki wypiekane były jeszcze w czasach przedwojennych. Amoniaczki pieczono na święta, uroczystości rodzinne, okazjonalnie dla ważnych gości i na niedzielne popołudnie. Najczęściej przygotowywano je przy okazji wypiekania chleba – po upieczeniu kilkunastu bochnów chleba, wkładano ciastka do już nagrzanego pieca. Niezbędne składniki do wyrobu ciastek to jaja, gęsta kwaśna śmietana, masło, mąka, cukier i amoniak. Jaja należy wbić do misy, wsypać amoniak i pozostawić na co najmniej 2 godziny. Masę tę należy ubić, aż do uzyskania jasnokremowego koloru, następnie dodać cukier i dalej ubijać aż powstanie puszysta masa. Powstałą masę należy dodać do wysypanej na stolnicy mąki, miękkiego masła i śmietany bądź mleka. Obecnie zamiast stosowanego kiedyś mleka, częściej dawana jest kwaśna, gęsta śmietana. Całość należy zagnieść aż do uzyskania masy o konsystencji ciasta pierogowego. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykrawać ciasteczka szklanką bądź foremką o różnych kształtach. Ciastka należy wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę i piec około 20 minut. Przez lata wypiekanie amoniaczków stało się tradycją lokalnej pomorskiej społeczności. W zależności od upodobań gospodyń, ciastka pokrywane są lukrem lub posypywane cukrem, dodawana może być kropla konfitury lub orzech włoski. Amoniaczki są bardzo smaczne i zdrowe, a ponadto długo zachowują świeżość.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}