W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zsiadłe mleko z Dionizowa

11.09.2018

W dniu 27 sierpnia 2018 roku na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane w kategorii: Sery i inne produkty mleczne „Zsiadłe mleko z Dionizowa” (woj. łódzkie).

Mleko zsiadłe z Dionizowa

 

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)                                

Gesty, jednolity płyn o biało-kremowej barwie.

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)

Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.

Wielkość

Butelka 500 ml.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)

Biała do jasnokremowej.

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Konsystencja płynna, gęsta, zawiesista.

Smak i zapach

Smak lekko kwaśny do kwaśnego, aromatyczny, orzeźwiający.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

Dionizów  to niewielka miejscowość leżąca nieopodal Zduńskiej Woli na terenie województwa łódzkiego. Hodowano na tym terenie znaczne ilości krów. Nie obawiano się głodu kiedy w gospodarstwie była dojna krowa. Oznaczało to dostatek mleka, zarówno słodkiego, jak i kwaśnego. Z mleka wytwarzano sery, śmietanę oraz mleko zsiadłe. Zsiadłe mleko robiono zazwyczaj z mleka surowego zbieranego. Wykorzystywano je do obiadu, jedzono z  ziemniakami, kaszą gryczaną lub ze świeżymi ogórkami. Spożywano je również jako napój podczas upałów lub w czasie żniw. „Mleko słodkie je się z kluskami i kaszą, kwaśne z chlebem i kartoflami, a w czasie upałów samo.” (T. Sobczak „Konsumpcja żywnościowa chłopska w Królestwie Polskim w 2 połowie XIX i w początkach XX wieku”, 1976).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
12.09.2018 10:20 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
12.09.2018 10:20 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}