W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jakość handlowa mięsa i przetworów mięsnych w 2021 r.

25.11.2021

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa i przetworów mięsnych u 127 producentów.

Na drewnianej tacy leżą cztery różne rodzaje wędlin, parówki, białe kiełbaski. Na dole obok tacy leżą paluszki oraz gałązka świeżego tymianku. Na górze obok tacy leżą świeże gałązki tymianku związane sznurkiem oraz kilka rozsypanych ziaren kolorowego pieprzu.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 265 partii. Ze względu niewłaściwy wygląd zakwestionowano 3 partie (1,1%).

Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 260 partiach, z czego 31 zakwestionowano (11,9%). Stwierdzono m.in. zawyżoną zawartość wody wchłoniętej w mięsie drobiowym i obecność niedeklarowanych składników.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 313 partii, z czego w 77 stwierdzono nieprawidłowości (24,6%). Dotyczyły one m.in.:

  • Braku wskazania w nazwie gatunku mięsa oraz rodzaju zastosowanej obróbki termicznej.
  • Używania określeń typu „tradycyjna”, „domowa” czy „swojski” przy stosowaniu dodatków i przetworzonych surowców.
  • Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
  • Niewłaściwej deklaracji  ilości mięsa w produkcie (np. podano zawartość procentową zamiast w przeliczeniu na 100 g wyrobu gotowego).
  • Braku informacji o sposobie przechowywania oraz warunkach przechowywania po otwarciu opakowania.
{"register":{"columns":[]}}