W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie EUROP w 2022 r.

17.03.2023

System klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych według klas EUROP zapewnia rzetelną ocenę jakości tusz i właściwe ustalanie cen w notowaniach na terenie UE oraz wpływa na zwiększenie przejrzystości rynku w zakresie handlu tuszami wieprzowymi.

Prosiaczek na wyschniętym polu.

Inspekcja JHARS prowadzi nadzór nad klasyfikacją tusz zwierząt rzeźnych w systemie EUROP. Jej zadania w tym zakresie obejmują m.in. sprawdzenie: poprawności klasyfikacji oraz znakowania tusz, prawidłowości dokumentowania czynności ustalania klas jakości, zgodności dokumentacji wystawionej dostawcom żywca rzeźnego z dokumentacją zakładową (w zakresie kategorii, klasy jakości oraz masy tusz), posiadania uprawnień przez osoby dokonujące klasyfikacji, stosowania do pomiaru mięsności tusz wieprzowych zatwierdzonych urządzeń (choirometrów).

Nadzorowane ubojnie

Obowiązek stosowania klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce dotyczy wszystkich rzeźni, które w ostatnim roku ubiły powyżej 10400 szt. trzody chlewnej (tj. powyżej 200 szt. tygodniowo średnio w roku).

W 2022 r. nadzorem Inspekcji JHARS objęto 178 ubojni trzody chlewnej (46,6% ubojni działających na terenie kraju).

Kontrole

W 2022 r. przeprowadzono 1458 wizyt kontrolnych w zakładach ubojowych, w trakcie których sprawdzono poprawność klasyfikacji przeprowadzonej przez 286 rzeczoznawców (77,5% uprawnionych do klasyfikacji) na podstawie 37,0 tys. szt. tusz wieprzowych.

Ustalenia z kontroli:

  • Klasyfikację tusz wieprzowych prowadziły wszystkie nadzorowane ubojnie.
  • Choirometry posiadało 125 zakładów (70,2%).
  • Metodę ZP stosowały 53 zakłady (29,8%).
  • Uprawnionych rzeczoznawców zatrudniały wszystkie zakłady objęte nadzorem.
  • W 4 ubojniach klasyfikację prowadziły 4 osoby z nieaktualnymi uprawnieniami.
  • Czas, w którym przeprowadza się klasyfikację oraz ważenie tusz, przekraczał wymagane 45 minut od momentu rozpoczęcia czynności ubojowych w 3 zakładach (1,7%).
  • Nieaktualne cechy legalizacji wag używanych do ustalania masy tusz stwierdzono w 2 zakładach (1,1%).
  • Nieprawidłowy pomiar mięsności wykonano w przypadku 2,7 tys. szt. tusz (7,3%).
  • Brak oznakowania lub nieprawidłowe znakowanie klasą jakości handlowej dotyczyło 1,0 tys. szt. tusz (2,7%).
  • Nieprawidłowa obróbka lub prezentacja dotyczyła 0,4 tys. szt. tusz wieprzowych (1,1%).
  • Nieprawidłowe dokumentowanie czynności ustalania klas jakości tusz stwierdzono w 2 zakładach ubojowych (1,1%).
  • Nieprawidłowy czas przechowywania dokumentacji z klasyfikacji (tj. krótszy niż wymagane 4 tygodnie) stwierdzono w 2 zakładach (1,1%).
  • Brak dostarczenia dostawcom informacji o wynikach klasyfikacji stwierdzono w 13 zakładach (7,3%).
  • Informacje o wynikach klasyfikacji wystawiane dostawcom żywca rzeźnego były zgodne
    z dokumentacją zakładową we wszystkich ubojniach spośród tych, które powiadamiają dostawców
    .
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
17.03.2023 11:09 Kamil Rytel-Kuc
Pierwsza publikacja:
17.03.2023 11:09 Kamil Rytel-Kuc
{"register":{"columns":[]}}