W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polskie produkty ChNP, ChOG, GTS – raporty i analizy

POLSKIE PRODUKTY, KTÓRYCH NAZWY ZOSTAŁY ZAREJESTROWANE JAKO CHRONIONE NAZWY POCHODZENIA, CHRONIONE OZNACZENIA GEOGRAFICZNE LUB GWARANTOWANE TRADYCYJNE SPECJALNOŚCI.

Zarejestrowane produkty

Komisja Europejska zarejestrowała 43 polskie nazwy produktów rolnych i środków spożywczych jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS), z czego:

  • 9 produktów to ChNP,
  • 24  produkty to ChOG,
  • 10 produktów to GTS.

Rejestracja pierwszej polskiej nazwy - bryndzy podhalańskiej jako ChNP - nastąpiła w 2007 r. W latach 2008-2009 zarejestrowano 14 nazw, a w latach 2010-2011 r. – 17 nazw. W 2012 r. zarejestrowano 4 nazwy polskich produktów oraz 4 nazwy w latach 2014-2017. W 2018 r. zarejestrowano kiełbasę krakowską suchą staropolską GTS i czoasnek galicyjski ChOG. 12 maja 2020 r. w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych zarejestrowana została nazwa podpiwek kujawski ChOG.

Nazwy polskich produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowane przez KE jako ChNP, ChOG lub GTS w latach  2007-2018

  • 2007 – bryndza podhalańska,
  • 2008 – oscypek, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, rogal świętomarciński, staropolski miód pitny półtorak, staropolski miód pitny dwójniak, staropolski miód pitny trójniak, staropolski miód pitny czwórniak,
  • 2009 – redykołka, wiśnia nadwiślanka, wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie, truskawka kaszubska, olej rydzowy, pierekaczewnik,
  • 2010 - podkarpacki miód spadziowy, fasola korczyńska, miód kurpiowski, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka, śliwka szydłowska, obwarzanek krakowski, jabłka łąckie,
  • 2011 - karp zatorski, chleb prądnicki, kiełbasa myśliwska, kiełbasa jałowcowa, miód drahimski, fasola („Piękny Jaś”) z Doliny Dunajca, kołacz śląski/kołocz śląski, jabłka grójeckie, kabanosy,
  • 2012 – fasola wrzawska, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, ser koryciński swojski, jagnięcina podhalańska,
  • 2014– cebularz lubelski,
  • 2016 – krupnioki śląskie,
  • 2017 – kiełbasa biała parzona wielkopolska, kiełbasa piaszczańska,
  • 2018 – kiełbasa krakowska sucha staropolska, czosnek galicyjski,
  • 2020 - podpiwek kujawski.

Opisy produktów regionalnych i tradycyjnych posiadających zarejestrowane przez KE nazwy znajdują się bazie Komisji Europejskiej eAmbrosia

W dniu 8 listopada 2017 r. weszło w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1898 z dnia 18 października 2017 r. rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwy Półtorak staropolski tradycyjny (GTS), Dwójniak staropolski tradycyjny (GTS), Trójniak staropolski tradycyjny (GTS), Czwórniak staropolski tradycyjny (GTS), Kiełbasa jałowcowa staropolska (GTS), Kiełbasa myśliwska staropolska (GTS) i Olej rydzowy tradycyjny (GTS) (Dz. U. UE seria L 269, str. 3 z dnia 19.10.2017 r.). Rozporządzenie to zarejestrowało wymienione nazwy z zastrzeżeniem. Pozostałe informacje zawarte w specyfikacjach ww. produktów pozostały bez zmian.

Materiały

Liczba ważnych świadectw jakości i certyfikatów zgodności produktów ChNP, ChOG, GTS w latach 2007-2019
Liczba​_ważnych​_świadectw​_jakości​_i​_certyfikatów​_zgodności​_produktów​_ChNP,​_ChOG,​_GTS​_w​_latach​_2007-2019.pdf 0.16MB