W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szczegółowy zakres zagadnień objętych egzaminem

Szczegółowy zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów specjalizacji: 

  1. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji „nieprzetworzone rośliny i produkty roślinne, w tym nasiona i inny materiał przeznaczony do reprodukcji roślin”, obejmują przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie uprawy roślin oraz produkcji ekologicznej, a także etapów produkcji, przygotowania i dystrybucji w rozumieniu art. 3 pkt 50 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007, zwanego dalej „rozporządzeniem 2018/848”, nieprzetworzonych produktów pochodzenia roślinnego oraz materiału przeznaczonego do reprodukcji roślin. 
  2. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji „zwierzęta gospodarskie i nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego”, obejmują przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie utrzymania zwierząt oraz produkcji, a także etapów produkcji, przygotowania i dystrybucji w rozumieniu art. 3 pkt 50 rozporządzenia 2018/848 nieprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego.
  3. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji „algi i nieprzetworzone produkty akwakultury”, obejmują przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie produkcji, a także etapów produkcji, przygotowania i dystrybucji w rozumieniu art. 3 pkt 50 rozporządzenia 2018/848 alg oraz produktów akwakultury i nieprzetworzonych produktów akwakultury.
  4. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji „przetworzone produkty rolne, w tym produkty akwakultury, do wykorzystania jako żywność”, obejmują przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie przetwarzania, a także etapów produkcji, przygotowania i dystrybucji w rozumieniu art. 3 pkt 50 rozporządzenia 2018/848 produktów pochodzenia rolnego, produktów akwakultury oraz produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia 2018/848. 
  5. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji „pasza”, obejmują przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie wytwarzania i przetwarzania, a także etapów produkcji, przygotowania i dystrybucji w rozumieniu art. 3 pkt 50 rozporządzenia 2018/848 produktów przeznaczonych do żywienia zwierząt. 
  6. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji „wino”, obejmują przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie przetwarzania, a także etapów produkcji, przygotowania i dystrybucji w rozumieniu art. 3 pkt 50 rozporządzenia 2018/848 produktów sektora wina, o którym mowa w art. 1 ust. 2 lit. l rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.).
  7. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji „inne produkty wymienione w załączniku I do rozporządzenia 2018/848 lub produkty nieobjęte kategoriami produktów”, o których mowa w ust. 1–6, obejmują przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie produkcji i przetwarzania, a także etapów produkcji, przygotowania i dystrybucji w rozumieniu art. 3 pkt 50 rozporządzenia 2018/848 produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia 2018/848.

Podstawa: Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 31 października 2022 r. w sprawie nabywania uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego  (Dz. U. poz. 2326).

{"register":{"columns":[]}}