Żywność prozdrowotna z dofinansowaniem!
26.06.2020
Centrum Projektów Polska Cyfrowa (CPPC) przyznało dofinansowanie projektowi Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) w działaniu 2.1 „Wysoka dostępność i jakość e-usług publicznych” Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC). Centralny Ośrodek Informatyki – Centrum Kompetencyjne POPC Wsparcie od początku wspierał ten projekt.
Projekt „System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)” przygotowany przez GIS otrzyma 12,65 mln zł!
Żywność prozdrowotna cieszy się coraz większą popularnością. Należą do niej m.in. suplementy diety, żywność dla niemowląt i dzieci, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego oraz środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, które pomagają kontrować masę ciała. Są one objęte obowiązkiem powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu. Niestety część wprowadzanych produktów prozdrowotnych nie spełnia kryteriów, jakie stawiane są środkom spożywczym.
Projekt GIS wprowadza kompleksową elektroniczną usługę publiczną: „Powiadamianie o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej”. Pozwoli ona przedsiębiorcy przygotować, zmodyfikować i złożyć online informację o zamiarze wprowadzenia do obrotu żywności prozdrowotnej. Umożliwi też wszystkie czynności z tym związane (w tym podpis i płatność) – a wszystko to na jednym prostym i zintegrowanym formularzu online.
Wykorzystanie w projekcie m.in. sztucznej inteligencji znacząco skróci czas szczegółowej analizy zgłoszeń składanych do Głównego Inspektoratu Sanitarnego. W ten sposób wzrośnie bezpieczeństwo obrotu produktami prozdrowotnymi. Ułatwi też korzystanie z danych GIS (m.in. nazwy produktów i ich producentów, wzór oznakowania, rodzaj środka spożywczego, skład ilościowy i jakościowy, w tym substancji czynnych, nazwa i identyfikacja podmiotu powiadamiającego).
Kto skorzysta z usługi:
• konsumenci
• lekarze
• farmaceuci
• dietetycy
• przedsiębiorstwa działające na rynku spożywczym oraz farmaceutycznym
Nowe narzędzia do przeszukiwania rejestru pozwolą konsumentom i innym podmiotom zainteresowanym środkami spożywczymi dostępnymi na polskim rynku łatwo uzyskać informacje o kwalifikacji i bezpieczeństwie żywności.
Rejestr będzie zawierał:
• unikalny numer powiadomienia, który pozwala zidentyfikować produkty o podobnej lub tej samej nazwie
• odnośnik do wzoru etykiety, który pozwala odróżnić oznakowanie oryginalne od podrobionego
• dane podmiotu odpowiedzialnego za wprowadzenie środka na terytorium RP
• proponowaną przez podmiot działający na rynku spożywczym kwalifikację środka spożywczego
• etap weryfikacji powiadomienia
• wynik prowadzonego postępowania wyjaśniającego albo informację o wycofaniu produktu z obrotu lub wstrzymaniu jego rozpowszechniania
Jak pomagaliśmy:
Centralny Ośrodek Informatyki – Centrum Kompetencyjne POPC Wsparcie wspólnie z zespołem projektowym GIS:
• przygotował koncepcję projektu i zidentyfikował e-usługę
• opracował opis założeń projektu IT
• udzielał wyjaśnień i porad na każdym etapie przygotowania dokumentacji
• zgłaszał uwagi i propozycje zmian do studium wykonalności
• wspierał w przygotowaniu protestu po negatywnej ocenie projektu
Na sukces musieliśmy poczekać do rozstrzygnięcia protestu, ale byliśmy pewni, że to dobrze przygotowany projekt. Pozytywna ocena ekspertów CPPC nas w tym utwierdziła. Cieszymy się, że projekt otrzyma wsparcie finansowe i przejdzie do etapu realizacji.
Gratulujemy!
Gratulujemy całemu zespołowi GIS, a także naszemu ekspertowi Marcinowi Rogalskiemu, który opiekował się tym projektem.
Dziękujemy pozostałym ekspertom POPC Wsparcie, którzy pracowali nad dokumentacją projektu.
Co o nas mówią?
Współpracę z Centralnym Ośrodkiem Informatyki rozpoczęliśmy od razu – gdy pojawił się pomysł na rozwiązanie informatyczne. Dzięki udzielonej nam pomocy udało się znaleźć odpowiedni program i z sukcesem przygotować wniosek na realizację projektu. Dziękuję w szczególności Panu Marcinowi Rogalskiemu, który udzielał nam porad na każdym etapie przygotowania projektu. Dzięki tej współpracy prościej było nam się odnaleźć w zawiłej procedurze konkursowej oraz uniknąć wielu błędów, które mogły pogrzebać szansę realizacji projektu
dr Przemysław Rzodkiewicz
Zastępca Dyrektora Departamentu Żywności i Żywienia
To już 56 projekt, który dzięki naszemu wsparciu uzyskał dofinansowanie w POPC. Łączna wartość tego dofinansowania to ponad 1 mld 782 mln zł.