W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ogólnopolski konkurs dla szkół gastronomicznych

28.08.2023

Zachęcamy uczniów do udziału w XII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Termin zgłoszeń upływa 11 września 2023 r.

Grafika ze zdjęciami kucharzy oraz tekstem: XII edycja ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy, autorski przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako: Chronione Oznaczenie Geograficzne, Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Termin składania zgłoszeń upływa 11 września 2023 r.

Zasady uczestnictwa

Temat XII edycji konkursu to danie główne. Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody oraz dyplomy.

Jak się zgłosić?

Zgłoszenia uczniów i ich prac konkursowych dokonuje szkoła na adres:
Biuro Konkursu
ul. K. Ciołkowskiego 33
66-400 Gorzów Wielkopolski
tel. +48 518 122 428
e-mail: produktycertyfikowane@gmail.com

Termin składania zgłoszeń upływa 11 września 2023 r.

Szczegółowe informacje dotyczące zasad konkursu oraz wymaganych dokumentów znajdują się w regulaminie konkursu, który jest dostępny na stronach internetowych: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (www.gov.pl/web/rolnictwo/konkursy), Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (www.osskic.org.pl), Polskiej Inicjatywy Kulinarnej (www.polskainicjatywakulinarna.pl) oraz na portalach https://restaurant-management.pl/ i poradnikrestauratora.pl

W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Biurem Konkursu.

Zasady oceny

Ocena prac konkursowych zostanie przeprowadzona dwuetapowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 8 najlepszych przepisów kulinarnych. Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni do udziału w finale konkursu, podczas którego na podstawie oceny potraw przygotowanych w oparciu o wyłonione w półfinale przepisy, zostaną wybrani zwycięzcy konkursu.

Organizatorzy

Konkurs organizują Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Inicjatywa Kulinarna.

{"register":{"columns":[]}}