Powrót

Finał XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych

24.11.2022

Zwycięzcy XI Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

W dniu 19 listopada 2022 r. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 w Warszawie odbył się finał XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Łukasza Konik,  Michała Soliwodę, Prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych - Pana Michała Grzywacza oraz Piotra Szczygielskiego.

Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.

Wyróżnienia otrzymali:

  • Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
    Dominik Diug
    Opiekun: Elżbieta Kurowska
    „Kaczka/Suska sechlońska/Pesto/Piękny Jaś/ Dynia/Andrut”

  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
    Oliwia Szott
    Opiekun: Jarosław Seweryn
    „Podwędzany schab sous-vide faszerowany śliwką szydłowską z oscypkowym ravioli pod masłem pietruszkowym z leśną żelką”

  • Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu
    Martyna Kliś
    Opiekun: Alicja Broda
    „Leśne wspomnienie”


Ponadto w finałowej 10 znaleźli się:

  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach
    Zuzanna Dzienis
    Opiekun: Agata Drywulska-Bartyzel
    „Polędwiczki wieprzowe z wiśniowo-borowikowym sosem w towarzystwie karmelizowanych  warzyw i jabłka, z puree fasolowym i grillowanym oscypkiem”

  • Zespół Szkół Ekonomiczno- Chemicznych w Trzebini
    Emilia Pasek
    Opiekun: Dariusz Łętowski
    „Comber z jagnięciny podhalańskiej z kruszonka z obwarzanka, czosnku galicyjskiego oraz ziół, na sosie śliwkowym na trójniaku staropolskim i wytrawnym sernikiem z dyni i bryndzy podhalańskiej”

  • Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku
    Małgorzata Pyrko, Julia Bebłot
    Opiekun: Małorzata Kryszeń
     „Świnka w kurkowym lesie”

  • Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
    Eryk Dondzik
    Opiekun: Anna Błyskal
     „Trójkątna słodycz”
     

Gratulujemy Zwycięzcom i zapraszamy na kolejną edycję Konkursu!

{"register":{"columns":[]}}